Разработчикът Canonical работи на печалба в последните години Марк Шатълуърт

...
Разработчикът Canonical работи на печалба в последните години Марк Шатълуърт
Коментари Харесай

Ubuntu „от дълго време” се издържа самостоятелно

Разработчикът Canonical работи на облага в последните години

Марк Шатълуърт твърди, че Canonical не зависи от персоналните му финанси
(снимка: Ubuntu.com)

Canonical, разработчикът на Linux-базираната операционна система Ubuntu, поддържа независимо активността си, разкри в скорошно видеобръщение създателят на компанията Марк Шатълуърт .

По неговите думи, Canonical не зависи от персоналните му финанси „ отдавна ”. Според информация на Блумбърг, положението на Шатълуърт възлиза на 1 милиард $ през 2017 година

Canonical е частна компания и не разкрива финансовите си индикатори. Компанията бе учредена през март 2004 година, а първата постоянна версия на Ubuntu излезе през октомври 2004 година

Все отново в медиите изтекоха някои данни за финансите на Canonical. Според обява на ZDnet, приходите на компанията за фискалната 2018 година, която завърши на 31 март, възлизат на 110 милиона $, а чистата облага е 6,2 милиона $.
още по тематиката
За фискалната 2017 година чистата облага на Canonical е била 2 милиона $ – с други думи, тя се е покачила над три пъти единствено за една година. Приходите за същата година възлизат на 126 милиона $.

Точният брой чиновници на компанията сега не е прочут. През 2013 година в Canonical са работили към 200 души, към края на фискалната 2017 година броят им към този момент е 566, само че към 31 март 2018 година екипът е намалял до 443 души.

За съпоставяне, Red Hat, която развива едноименната Linix дистрибуция и понастоящем е благосъстоятелност на IBM, има доходи от 2,9 милиарда $ и чиста облага от 259 милиона $ за фискална 2018 година.

На въпрос на ZDNet за какво е толкоз огромна разликата сред двете компании, Марк Шатълуърт дава отговор, че множеството корпоративни клиенти на Canonical не се нуждаят от техническа поддръжка, за разлика от клиентите на Red Hat.

Шатълуърт споделя, че в обозримо бъдеще Canonical ще стане обществена компания, само че не се ангажира с съответни периоди за първично обществено предложение на акции (IPO).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР