Разпространяването на списък с хора, включително 77 българи, на които

...
Разпространяването на списък с хора, включително 77 българи, на които
Коментари Харесай

Боян Чуков: Турският забранителен списък е защитна реакция

Разпространяването на лист с хора, в това число 77 българи, на които е неразрешено влизането в Турция поради връзки с тероризма, е защитна реакция на Турция, разяснява балканистът и специалист по национална сигурност Боян Чуков в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

Публична загадка е, че до края на 2016 година Турция имаше връзки с джихадистите в Сирия, след което направи смяна във външната си политика, само че беше непрекъснато нападана, че е обвързвана с терористите и им оказва подпомагане. Наскоро президентът на Чечения Рамзан Кадиров също разгласи, че може да даде на Анкара лист с терористи, свързани с войната севернокавказката република, за които Турция е била логистична база. Анкара е нападана отвред, по тази причина в този момент вади този лист. Фактът, че няма имена, също сочи, че е защитна реакция и задачата е медиен резултат, сподели Чуков. Според него на този отчет не би трябвало да се обръща толкоз внимание.

Запитан дали Турция вечно поема по пътя на ислямизацията, той отговори, че това ще стане ясно след президентските избори през 2019 година

Чуков напомни за неосъществените планове за Коридор №8 от 90-те години на XX в., Бургас–Александруполис, „ Южен поток “. „ Присъстваме на второ издание на събитията от 90-те години – още веднъж поражда приказката, че би трябвало да има Коридор №8, че всички ще работим дружно и по тази причина по трасето му всичко би трябвало да е под надзор. Това е повода Македония да бъде умиротворена и вкарана в НАТО, както и Черна гора и Албания. Т.е. борбата сред Русия и Съединени американски щати продължава, това е втора серия, допълнена и модифицирана, на която ще станем очевидци “, сподели той.

„ Балканите бяха ислямизирани, радикалните ислямисти дойхдоха тук през 90-те години – сподели още Чуков. – Местният, локалният ислям не е подобен. В Косово взривяваха джамиите от османския интервал и на тяхно място идваха уахабитите, които строяха техните джамии, проповядваха ухабизма. Всичко стартира от Босна – там бяха направени първите кафези на „ Ал Кайда “. Ако някой пита дали на Балканите има коренен ислям – има от 90-те години. През 1995 година всичко беше образувано. Италианска журналистка твърди, че е виждала няколко пъти Осама бин Ладен в приемната на тогавашния босненски президент Алия Изетбегович. Самият Осама има босненски паспорт. В Босна, откакто бяха разчистени сръбските села, се настаниха муджахидините от Афганистан, които дори по едно време взеха да си вършат някакви ислямски емирати, колкото да ги стопираха. Когато пропадна историята с Коридор №8, тогава беше обещано напътствие на тези ислямисти да спрат с въоръжената битка и да стартират да превземат учебните заведения, образованието, медресетата. От 95-а до момента имаме няколко генерации подготвени коренно ислямизирани младежи, които обаче нямат тип на своите едноверци от Афганистан. Балканите се трансформират в съществена база на радикалния ислям, на джихадистите в Европа “.

„ България не може да стои настрани от целия този развой, само че най-радикализирани са бошняците, които са ислямизирани сърби, както и в Македония и България това са най-много помаците – те по-лесно се поддават на радикализация, поради чувството на малоценност. Етническият турчин има зад тила си Турция, а на помака какво му остава, с изключение на да бъде по-католик от папата? “, сподели още гостът.

По думите му „ всичко е геополитика, ислямът е инструмент. Има борба сред световните фактори, които се пробват да осъществят своите геостратегически планове. Там, където плановете се сблъскват, се употребяват най-различни принадлежности – етнически, идеологически и прочие “.

Чуков сподели още, че не е спокоен за работата на ДАНС и службите, тъй като „ за 27 години успяхме да изкормим интелектуалния капацитет във всички български институции, които сега са обитаеми с калинки и не могат да схванат изобщо какво се случва. Не единствено на Балканите, само че и в света “.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР