„Разпространените сред уязвимите общности страхове и митове за ваксините и

...
„Разпространените сред уязвимите общности страхове и митове за ваксините и
Коментари Харесай

Здравни медиатори участваха в дискусия за страховете и митовете за COVID ваксините

„ Разпространените измежду уязвимите общности страхове и легенди за имунизациите и имунизацията против COVID-19 “ беше тематика на видеоконферентна среща, проведена в границите на осведомителната акция „ + мен “ на Министерство на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19, оповестяват от Министерство на здравеопазването. Лектор беше доктор Таня Андреева – експерт по педиатрия и детска ревматология и консултант на здравния министър. В полемиката участваха здравни посредници от цялата страна. Инициативата се организира взаимно от Министерството на здравеопазването и Националната мрежа на здравните посредници и цели повишение равнището на здравна осведоменост на всички български жители посредством даване на достоверна, основана на науката информация.

„ От началото на пандемията здравните посредници са на първа линия в битката с COVID-19, работят на терен с уязвимите групи, измежду които доверието към имунизациите и имунизацията беше подкопавано посредством тайни теории, втълпяване на нерационални страхове, а даже и политическо заиграване. Истината обаче е една – уязвимите групи са изложени на по-висок риск поради незадоволително положителни социално-битови условия, усложнен достъп до навременна здравна помощ по причина отпадане от здравно-осигурителната система и индиферентност или песимизъм във връзка с науката, а имунизациите са единственият метод да предпазим себе си и своите близки от тежко боледуване и гибел “. Това уточни доктор Таня Андреева по време на срещата със здравните посредници.

Форматът на видеоконферентна полемика беше определен, с цел да могат здравните посредници да задават въпроси, да показват образци от практиката си, да обменят опит както между тях, по този начин и с доктор Андреева в качеството ѝ на педиатър, да се маркират последващи тематики на полемики и да се набележат главните усложнения в работата на посредниците. Основните проблематични точки, които те изведоха на напред във времето, са подозренията, че имунизациите въздействат на фертилитета при дамите и мъжете, както и терзания по отношение на имунизацията при деца и при бременни.

По отношение страховете, свързани с въздействието на имунизациите върху фертилитета, доктор Таня Андреева беше безапелационна, че имунизацията против коронавирусна зараза по никакъв метод не нарушава репродуктивните качества при дамите и при мъжете. „ Напротив, изследванията демонстрират, че инфекцията със SARS-CoV-2 утежнява репродуктивните качества, а имунизацията – не. Нито една от съставките на имунизацията не води до проблеми при плодовитостта при мъжете и забременяването и бременността при дамите ".

Относно терзанията, свързани с имунизацията на деца, доктор Андреева изясни, че имунизациите, които се ползват при деца, са безвредни и ефикасни. Тя акцентира, че децата нормално прекарват COVID-19 леко или безсимптомно, само че те са преносители на вируса и могат да заразят свои близки, които попадат в уязвимите групи – възрастни, хора с хронични болести, бременни и други

Д-р Андреева уточни още: „ Ако някой ви споделя, че пандемията е свършила, значи ви лъже! Сега е моментът да бъдем виновни и да се защитим. Никой не може да бъде безапелационен какво ни чака наесен “. Тя прикани посредниците, при работата си на терен, да изясняват, че е значимо да се съблюдават общите противоепидемични ограничения като носене на маска и съблюдаване на физическа отдалеченост при скупчване на хора, съблюдаване на персонална хигиена и че имунизацията против COVID-19 е най-ефективният способ за отбрана от коронавирусната зараза.

Предстоят последващи полемики с посредници, проведени от Министерството на здравеопазването и Националната мрежа на здравните посредници, в границите на които да се набележат съответни действия, целящи убеждаването на обществено уязвимите жители в нуждата и изгодите от имунизациите против COVID-19.

Повече информация за имунизацията против COVID-19 при страдащите от разнообразни болести можете да видите.

Информация за имунизацията при дами в репродуктивна възраст можете да видите.

Всичко за имунизацията при деца и младежи можете да видите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР