Разпространението на коронавируса у нас продължава да е основна тема.

...
Разпространението на коронавируса у нас продължава да е основна тема.
Коментари Харесай

Кога ще разполагаме с подобрените ваксини срещу ковид? Проф. Ива Христова пред ФАКТИ

Разпространението на ковид у нас продължава да е съществена тематика. Здравните управляващи даже постановиха ограничения за носене на маски на избрани места. Каква е последната информация за разпространяването на коронавирус у нас. Проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), приказва пред ФАКТИ.

- Проф. Христова, какви са последните данни за разпространяването на ковид у нас?
- Ковид последователно отстъпва. През последните дни ясно се вижда, че с дребни стъпки, само че понижава. Спада леко заболеваемостта. Тук би трябвало да имаме едно на разум, че имаме голям брой случаи, които не са обхванати от статистиката.

- Визирате, че сме в летен интервал, когато хората доста се движат…
- Не е единствено това. И това не е проблем единствено за нашата страна, а за всички страни. Причината е, че просто

болестта протича по-леко при доста от хората и те не се тестват.

У нас, в България, пък има доста хора, които сами се тестват и попадат отвън формалната регистрация. Реално заболеваемостта е доста по-голяма от това, което ние имаме като данни. Но данните на 14-дневна база на 100 000 население демонстрират, че ние бяхме над 330 случая, а сега сме 290. С една мудна стъпка заболеваемостта пада надолу. С към 200 пада и заболеваемостта на дневна база. Днес са 1200, през вчерашния ден бяха 1400, а оня ден малко над 1600. Независимо от огромния брой на нерегистрирани случаи, сега нещата наподобяват по този начин, че сме стигнали пика и в този момент дали сме в плато с леко понижаване, или сме в състояние на безапелационно понижаване, следва да забележим.

- Септември, когато хората се приберат по-масово, какво да чакаме?
- Очаквам септември заболеваемостта да продължи да спада и ще имаме известно време, в което ще е ниска. До момента коронавирус сподели, че откакто безапелационно завърши една вълна, а ние в този момент имаме най-малко месец, с цел да приключим тази вълна, следва усмиряване. И то се дължи на това, че

има към този момент насъбран имунитет против преобладаващия подвариант на вируса.

Имаме към този момент една част имунизирано население, а друга огромна част са преболедували. Имаме характерен имунитет, който дава отпор на вируса. Като минат 2 месеца, този имунитет, според по какъв начин е мутирал вирусът, стартира да спада. Така известна част от популацията отново става податлива на нова зараза. Ако вирусът не мутира, този имунитет ще е задоволителен да държи от 6 месеца до година. Но вирусът продължава да се трансформира и по този начин заобикаля наличния имунитет.

- Кой вид господства у нас в този момент?
- В.А.5 В момента няма нов вид. Тези огромни талази, които имахме, на Алфа, на Делта, на Омикрон се дължаха на това, че вирусът съществено мутира и те бяха доста разнообразни разновидности един от различен. Сега се наложи този подвариант на Омикрон, който се задържа, само че той не е значително друг от изходния вид. Вариантът Кентавър, който в този момент в Индия набира скорост, е В.А.2.75. Той също е подвариант на Омикрон.

И данните не демонстрират някакво значително негово налагане и причиняване на тежко заболяване.

Всички тези разновидности, за които приказвах, действително са Омикрон и протичат леко. И това е повода на всички места да се смъква продължителността на карантината.

- На какъв стадий на разработка са нови ваксини, които ще включват и Омикрон в състава си…
- Правят се тествания и са в много напреднала фаза. Очаква се утвърждение от европейския регулаторен орган и през септември най-вероятно ще бъдат разполагаем тези, които ще включват в себе си подвариантите В.А 1 и 2, а през октомври-ноември към този момент и подвариантите В.А. 4 и 5. Много скоро, откакто бъдат утвърдени, тези ваксини ще бъдат в България.

- Кои са производителите, които са на първо време в разработките си… И какви ваксини ще получим ние?
- Най-напред в разработките са „ Пфайзер “ и „ Модерна “. Имаме контракти и с двете компании. Просто се чака да получат утвърждение и доста скоро по-късно ще са разполагаем у нас.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР