Разпространението на коронавируса и последиците от него очаквано са водеща

...
Разпространението на коронавируса и последиците от него очаквано са водеща
Коментари Харесай

Коронавирусът бави модернизацията на армията, адвокатите оспорват вината на Николов за смъртта на Милен Цветков, Борисов говори с Лаград...

Разпространението на ковид и последствията от него предстоящо са водеща тематика за вестниците в четвъртък.

" Заразените от ковид в България надвишиха 1000 души и към този момент са 1024. Това оповестиха от Националния действен щаб... 49 са към този момент умрелите с COVID-19 у нас, като новите смъртни случаи са два. Във ВМА е умряла 87-годишна жена, страдала е от остра бъбречна непълнота, остра дихателна непълнота и артериална хипертония. Пациентката е била сложена на апаратна вентилация. В регионалната болница в Смолян е умрял мъж на 53 година, който е имал заболяване на дихателната система. 262 са лицата с доказан ковид, които се лекуват в лечебни заведения под лекарско наблюдаване. 37 са в интензивни отделения и клиники.

Вече 83 наброяват медицинските лица с открит COVID-19.

Болестта продължава за визира повече мъже, в сравнение с дами у нас: 522 против 502 случая. Излекуваните са 174 случая - това е 17,1% от всички инфектирани. По информация от през днешния ден сутринта, от ВМА има изписани двама, в Кюстендил - един и в Пазарджик - един. Твърде малко са инфектираните в плевенското село Буковлък - от 4000 население единствено 4 души, разгласи шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Затова и не може оперативният щаб да наложи карантина. Подобно пълномощие обаче има локалната РЗИ. На локалните управляващи е предложено да се разшири търсенето на инфектирани и контактни. За болница " Св. Иван Рилски " са направени изследванията на всички пациенти, които са били контактни през последните 14 дни, сподели шефът на РЗИ-София доктор Дончо Пенчев. И във втората клиника по гастроентерология са открити един доктор и един пациент, които са били в контакт с първия потвърден пациент в хематологията. " Имаме миграция на болестта към провинцията - случай на пациенти, които са лежали в болничното заведение, прибрали са се по домовете и там са потвърдени с ковид ", добави Пенчев.

Мутафчийски съобщи, че ин витро процедурите и трансплантационните процедури към този момент са анулирани. Всяка мярка, която е за разхлабване, постоянно би трябвало да се прави под изискване, че това би довело до по-висока заболяемост. " Когато политиците приказват за разхлабване на ограничения, би трябвало да кажат на българските жители, че това ще докара до утежняване на епидемиологичната конюнктура. В целия свят политиците възприеха този метод на говорене, че отхлабването на ограниченията ще докара до утежняване на обстановката, само че би трябвало зорко да се следи обстановката и в случай че би трябвало, да се даде оттегляне от разхлабването на ограниченията ", разяснява още Мутафчийски. " Пълна карантина в продължение на 14 дни не е решение, доста страни приложиха и цялостна възбрана за излизане от у дома или до 100 м. Но това не е панацея ", сподели още ръководителят на щаба. " До момента в страната са направени 27 000 PCR теста, за които имаме сведения. Нашата цел е да вършим по 7 хиляди теста седмично, с които да обгръщаме 1 на всеки 1000 български жители ", заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Три групи са предпочитаните за проучване. Първата група е на медицинския личен състав - най-много лекари на първа линия и екипи на Спешна помощ. Втората група са белодробно болните. Третата група са заболели от трудови колективи, свързани с националната промишленост. " - в. " Сега ".

" Тази година няма да има заплащания за нови кораби и машини за армията, тъй като още няма подписани контракти за тях. Това съобщи в изявление за предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. " Процедурата замръзна поради ковид, договаряния не се водят, тъй като западните компании, с които преговаряме, не могат да дойдат до България, нашите експерти също не могат да отидат там, тези договаряния ще продължат евентуално през лятото ", изясни той. Вицепремиерът заяви, че въобще няма желание незабавно да си заплаща наложената му санкция от 300 лв. поради това, че макар възбраната е бил в парка пред Народния спектакъл. " Когато стартира да получавам заплата, ще я платя ", заяви той и подсети, че заплатите на всички министри сега отиват във фонда за битка с ковид. Той въпреки всичко посочи, че има спестени пари от министерски заплати, които е получавал в последните три години. " - в. " Дневник ".

" Предстои ни дълго прощаване с ковид. Той ще остане за " дълго време ", предизвести генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, макар очевидното закъснение на инфекциите в Северна Америка и Западна Европа. " Не се заблуждавайте, следва ни да извървим дълъг път. Този вирус ще бъде с нас дълго време ", съобщи шефът на СЗО по време на видео конференция, оповестяват Агенция Франс Прес и Ройтерс. " Няма подозрение, че нарежданията " останете си у дома " и другите ограничения за обществено разграничаване сполучливо потиснаха предаването на болестта в доста страни. Но този вирус остава извънредно рисков ", предизвести Тедрос Гебрейесус от централата на СЗП в Женева. Според него множеството страни към момента са в начален етап на справяне с коронавирусната пандемия, като той добави, че множеството хора на планетата остават податливи на Covid-19. " Има тревожни възходящи трендове в ранните епидемиологични стадии в някои елементи на Африка, Централна и Южна Америка ", уточни шефът на СЗО и добави: " Повечето страни към момента са в началните стадии на епидемиите си, а някои, които бяха наранени при започване на пандемията, стартират да виждат възобновление на случаите ". Върховният специалист на СЗО по въпросите на изключителните обстановки доктор Майк Райън пък предизвести за рисковете от прекомерно бързо възобновяване на световните пътувания, заявявайки, че това ще изисква " деликатно ръководство на риска "... " - в. " Стандарт ".

Катастрофата, при която почина Милен Цветков е другата тематика, която намира детайлно отразяване във във вестниците.

" Софийската градска прокуратура преквалифицира обвиняването по отношение на 22-годишния Кристиан Николов. Той към този момент е упрекнат за съзнателно причиняване на гибелта на журналиста Милен Цветков. Случаят е дипломиран като изключително тежък, се споделя в известието на апелативната прокуратура. " - в. " Стандарт ".

" Умолявам съда за по-лека мярка, защото няма да извърша друго закононарушение или да се укрия. Искам да ми бъде дадена опция да продължа образованието си. Това желаех да кажа. Благодаря Ви ". С тези думи 22-годишният Кристиан Николов, който е упрекнат, че на 19 април към 18 ч. съзнателно е предизвикал злополуката, довела до гибелта на телевизионния водещ Милен Цветков, се обърна към арбитър Мина Мумджиева. Въпреки желанието му да излезе от ареста и настояването на юрист Любомир Таков, съдията от Софийския градски съд го остави под стража. Самият Николов не присъстваше в правосъдната зала, а участваше в съвещанието посредством видеовръзка в скайп. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано на 30 април пред Софийския апелативен съд. Според аутопсията има директна причинно-следствена връзка сред тежките контузии на Милен Цветков и гибелта му. Дори и очевидците да са оказали неправилна и несъответстваща първа помощ на журналиста, както твърди отбраната, това не трансформира фактът, че Цветков е получил тежки смъртоносни контузии, стимулира се съдът. Свидетели, водачи и очевидци са разказали пред проверяващите, че са чули тон като от гърмеж сега на удара. От провалите по колите, от свидетелските показания, които загатват за скорост от към 100 км/ч и от видеокадрите от охранителните камери се вижда, че скоростта при удара е била доста над разрешената. Според арбитър Мумджиева има задоволително доказателства и че Кристиан Николов е управлявал джипа, измежду които и свидетелски показания. Такива показания е дала и майка му Десислава Пешева-Николова, която е декларирала пред проверяващите, че джипът се употребява най-много от сина й...

Според държавното обвиняване, по случая са събрани задоволително доказателства. Сред тях са свидетелските показания на 8 души. Разпитани са и петима души, които са станали директни очевидци на злополуката. Сред тях е и един от първите, които са се притекли на помощ на журналиста - полицейски чиновник, който е охранявал региона на метростанцията. Той е разказал в показанията си, че Милен Цветков е бил с колан и имал контузия на тила. Разпитани са и очевидци от таксиметровия автомобил, както и от близки обекти. Според прокуратурата, закононарушението е извънредно рисково, защото Николов не е направил никакъв опит да спре. Това се вижда и от фрагментите на охранителните видеокамери, а очевидци настояват, че при удара са чули тон като гръм. Шофьори, които са чакали на светофара в прилежащи ленти са разказали, че джипът се е движил със скорост към 100 км/ч. " Движил се е със доста превишена скорост, не е опитал да понижи при червен светофар на кръстовище, което всекидневно е оживено и по принцип има голям брой участници в придвижването, в това число и пешеходци, които в този миг са пресичали ", аргументира се прокуратурата. От видео-техническата експертиза, изследвала записите на видеокамерите, излиза наяве, че в нито един миг Кристиан Николов не е натиснал спирачка. " Не е подхванал никакви дейности, с които да избегне обществено-опасните последствия ", подчертаха от държавното обвиняване. Изготвена е физико-токсикологична експертиза, която е открила, че той е бил под въздействието на разнообразни наркотични субстанции, измежду които амфетамин, марихуана и кокаин. Това, съгласно държавното обвиняване, потвърждава, че той умишлено е управлявал автомобила при лимитирани благоприятни условия за съответна реакция, разчитайки само на шанса си. По този метод е заплашил живота освен на Милен Цветков, само че и на голям брой други участници в придвижването. Освен това съгласно прокуратурата, има действителна заплаха той да се укрие или да извърши друго закононарушение, в случай че бъде освободен. Справка, показана от юриста му, демонстрира, че Николов е студент в Германия, а прокуратурата счита, че откакто обитава главно в чужбина и има заплаха да се укрие зад граница, в случай че не бъде в ареста.

Адвокатът на Кристиан Николов - Любомир Таков изиска от арбитър Мумджиева да не му постанова никаква мярка за неотклонение и да го освободи от ареста, тъй като прокуратурата не е потвърдила без подозрение, че той е карал джипа по време на злополуката. " Самото събитие, че в границите на 48 часа наличието на постановлението за привличане към наказателна отговорност претърпя 3 редакции е показателна за това, че органите на досъдебното произвеждане разполагат единствено с догатки ", сподели юрист Таков. По думите на бранителя, проверяващите са употребявали и " реформаторски и нетрадиционни доказателства " за случаи на произшествия. " Не може да се смята, че е открит сигурно лидерът на лекия автомобил към 18 ч. и че свидетелските показания са задоволителни, с цел да бъде признато, че моят клиент, а не различен, е управлявал лекия автомобил " Ауди " сега на злополуката. Макар по делото да има видео-техническа експертиза, тя изяснява и то единствено ненапълно механизма на злополуката и действието на обособени лица, които са се намирали в региона. Липсва лицева идентификация на сниманите от охранителните камери лица, отсъстват разпознавания ", твърди бранителят. По думите му, Кристиан Николов е апетитен като участвал на местопроизшествието и като участник в злополуката от един единствен очевидец - служителят, охранявал метростанцията. Други двама служители на реда, които са се отзовали на сигнала за злополуката, са открили самоличността на Николов, само че юристът изясни, че те не са директни очевидци и са пристигнали след конфликта. " Европейският съд по правата на индивида е безапелационен, че ситуацията на полицейските чиновници в процеса е друго от това на незаинтересования очевидец ", аргументира се юристът. Освен това по време на разпитите, очевидци са дали прекомерно общо изложение на Николов - едва телосложение, къса коса и набола брада. Те обаче споделили пред проверяващите, че не могат да разпознаят с решителност лицето, управлявало автомобила и слязло от шофьорската врата. Няма и данни Кристиан Николов и Милен Цветков да са се познавали, уточни Таков, с цел да аргументира изказванието си, че не може да бъде потвърден предумисъл. " Разследващите не са се постарали да изследват дали повода за гибелта на потърпевшия е точно злополуката или последващите недотам съответни дейности на очевидците, включващи ваденето на потърпевшия, съпровождането му до близкия тротоар, въртене на главата му, сърдечен масаж, положили тялото му в погрешно състояние с оглед налични гръдни контузии и вътрешни кръвоизливи както и други дейности, безусловно неприемливи и неприемливи при оказване на първа помощ ", съобщи Любомир Таков. Той сподели и че няма заплаха клиентът му да се укрие или да извърши друго закононарушение, нито пък има риск да осуети следствието. Николов е с открита идентичност и адрес, на който постоянно може да бъде открит. В София живеят неговите родители, брат и сестра. " Той е първенец на гимназията си, леден в Германия, състезател и медалист, употребява се с положително има измежду своите сътрудници и съседи ", изясни пред съда Таков и показа информация за отличен триумф в гимназията. Добави и че по делото са разпитани съвсем всички съществени очевидци и няма по какъв начин да се попречи на следствието, а с такова медийно отразяване даже не е допустимо да се укрие. " Няма предходни каузи и осъждания, с чисто правосъдно минало е. За всички адвокати в залата е ясна каква е вярната подготовка на това действие и тя не е тази, която се показва прокуратурата ", акцентира юрист Таков. Той прикани съда да не взема решение под въздействие на публичния и медийния интерес, защото всеки се счита за почтен до момента в който не влезе в действие присъда. Клиентът му е декларирал, че желае да спомага на следствието. " С негова и на неговите близки помощ, всички са се явили непринудено пред органите на Министерство на вътрешните работи за оказване на подпомагане ", сподели бранителят, само че съдът уточни, че той е отказал да взе участие в различаване онлайн и не се е съгласил да даде биологичен материал... " - в. " Дневник ".

" Общественото разискване след убийството на Милен Цветков е непълноценно, най-малкото тъй като е непрофесионално, съобщи юрист Ина Лулчева в " Тук и в този момент със Светла Петрова ". Реакцията бе мигновена - беше поискано увеличение на глобите за камикадзета, които карат под влияние на опиати, само че това надали ще помогне - глобата и в този момент е висока, до 15 година, счита Лулчева. Много по-важно е по какъв начин се управлява придвижването по пътищата и по какъв начин се борим против разпространяването на опиатите, съобщи тя. Без съдействието на полицията контрабанда и разпространяване опиати не е допустимо, безапелационна е юрист Лулчева. Само под чадъра на страната е допустимо това да се случи и това е значимият, огромният диалог, който не се състои, добави тя. Лулчева остро разкритикува прокуратурата за дейностите й по случая с Милен Цветков. Атакуването на майката е неприемливо, никой родител не тика детето си да стане наркоман, изобщо не е значимо в тази ситуация чия е колата и с какви пари е купена тя. Това е следващото доказателство за неналичието на обективност на прокуратурата, за бурност в дейностите й. Това е проява на мощ, проявление на някаква интензивност, уверена е Ина Лулчева. Обществото не има вяра в системата - това е ясно. Но да не допуснем да ни затворят очите с това, че са обвинили 4 души за закононарушението. Това е безсмислена реакция. Никой родител не приема с наслада новината, че имат наследник - наркоман. Това е част от нещастието на фамилията. Специализираният съд дефинира някакви гаранции от рода на 20-30-50 хил, милион - все едно няма никаква визия какво са парите. Истината е, че 97-98% от обвинителните актове завършват с влезнала в действие присъда - българският съд освен осъжда, само че дори осъжда от време на време повече, в сравнение с би трябвало, счита юрист Лулчева. " - в. " Сега ".

" Дъщерята на Милен Цветков - Калина и майка й Дана Начева към този момент са в България. Те са пристигнали през днешния ден от Нидерландия със съдействието на държавното управление, с цел да могат да погребат убития в злополука публицист. На летището 24-годишната Калина и някогашната брачна половинка на Милен Цветков са били чакани от екип на Военномедицинска академия, който е взел материал за проби за ковид от двете. След излизане на резултатите от тестването, в случай че са негативни, майката и дъщерята ще могат да пристъпят към образуване на погребението на 53-годишния водещ. Калина е най-близкият негов пълновръстен родственик и е отказала служебно заравяне, тъй като упорства да се елементарни с татко си. Председателят на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че е поел персонален ангажимент за младата жена. Генка Шикерова и Милен Цветков водеха предаването " Алтернативата " по TV1. То започва единствено преди 3 седмици. " - в. " Стандарт ".

Присъединяването ни към еврозоната също е измежду тематичните акценти.

" Европейската централна банка и Българската национална банка оповестиха, че подписват ново защитно съглашение (суап линия) в размер на 2 милиарда евро за обезпечаване на ликвидност. Тя ще е в действие до 31 декември 2020 година или толкоз, колкото е належащо. Съгласно новата суап линия Българската национална банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в подмяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца. Според ЕЦБ такива суапови линии се отварят, когато " обстановката на пазарите за финансиране в дадена валута се утежни, за банките отвън тази валутна зона става мъчно да финансират активите, свързани с тази валута, защото нямат директен достъп до задграничната централна банка, която емитира валутата. Ако обаче централната банка в съответната страна има суап линия с задграничната централна банка, тя може да даде на банките в страната нужната ликвидност в задграничната валута, без да употребява валутните си запаси. " Това е огромна поддръжка за България и гаранция за спомагателна непоклатимост на валутния ръб, който в обстановка на рецесия би трябвало да бъде оптимално предпазен ", е декларирал министър председателят Бойко Борисов в диалог по тази тематика с ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард, заяви държавната пресслужба. Борисов посочи, че приемането на страната в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна изгода за стопанската система й и добави, че общият банков надзор е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки. Премиерът Борисов подчертава, представен от пресцентъра си, и върху съответните стъпки и старания, които държавното управление, банковият бранш и надзорът у нас осъществят в процеса по подготовката. Борисов уточни, че страната ни има добра Кредитна история на фискална и бюджетна дисциплинираност и има втория най-нисък дълг на страна в Европейски Съюз като съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт... " - в. " Дневник ".

" Министър-председателят Бойко Борисов беседва с ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард. Двамата разискаха опциите за справяне с последствията от COVID-19 и нуждата от общ европейски финансов отговор на отрицателните отблясъци от пандемията. Кристин Лагард поздрави премиера Борисов за подхванатите социално-икономически ограничения за подкрепяне на българския бизнес по време на изключителното състояние. Бойко Борисов съобщи пред Лагард, че страната ни отпуска 4,5 милиарда лева запас в интерес на дребния и междинния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск за интервала на рецесията под формата на финансови принадлежности. Премиерът Борисов и ръководителят на ЕЦБ Лагард приветстваха установяването на суапова линия сред ЕЦБ и Българска народна банка за обезпечаването на ликвидност в евро. Суаповата линия ще бъде в действие до 31.12.2020 година или толкоз дълго, колкото е належащо. " Това е огромна поддръжка за България и гаранция за спомагателна непоклатимост на валутния ръб, който в обстановка на рецесия би трябвало да бъде оптимално предпазен ", акцентира в диалога българският министър председател. Борисов посочи, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна изгода за стопанската система ни и добави, че общият банков надзор е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки. Премиерът Борисов подчертава и върху съответните стъпки и старания, които държавното управление, банковият бранш и надзорът у нас осъществят в процеса по подготовката. В хода на диалога министър-председателят Бойко Борисов означи трайния напредък на Брутния вътрешен артикул у нас през последните години, както и финансовата непоклатимост и дисциплинираност. Борисов уточни, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплинираност и има втория най-нисък дълг на страна в Европейски Съюз като съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт. " - в. " Труд ".

" До няколко седмици ще сме 100% подготвени за чакалнята на еврозоната. На 70% е подготвена и последната банка, непокрила до момента условията на ЕЦБ. Това съобщи пред Българска национална телевизия финансовият министър Владислав Горанов. Ще стане в периодите, които са контрактувани с Европейската централна банка, тъй че процесът да бъде финиширан сполучливо. Следващите няколко седмици, можем бързо да наваксаме пропуснатото време, добави той. Това е развой, по който се работи близо 2 години, сподели още Горанов. Десетки са стъпките, изминати дотук. Стотици са диалозите сред българските управляващи, Европейската комисия, Европейската централна банка. Ерозоната е обвързване, тя е цивилизационен избор да участваш в Европейския съюз. Тук огромният въпрос, съгласно Горанов, е има ли рационални причини за отсрочване, или не. Особено в интервал на рецесия се появи, че огромните стопански системи, които работят дружно, са доста по-готови за отговор на рецесията от дребните, изключително страни, които нямат лична валутна политика, изясни финансовият министър. Еврозоната не е сладкарница, тя е жив организъм на стопанска система с обща кръвоносна система, което дава доста благоприятни условия. Ние не би трябвало да гледаме консуматорски на еврозоната или консуматорски към присъединението към Европейски Съюз. Ние сме част от обща система от полезности, сподели той. Според Владислав Горанов е имало разколебаване дали обществото е единно по тази тематика, само че в последна сметка значимите решения се вземат с задоволително политическа воля. Едната има вяра, че еврото няма да продължи да съществува и че надали Европейски Съюз ще се разпадне. Нещо, в което аз нямам доверие. Другата група от хора просто не желае сходен политически триумф да се осъществя от нашето общество. И може би и трета група от хора, която й харесва България да стои разкрачена сред геополитическия си избор, евроатлантизма или някаква друга посока, която не мога да посоча на картата, добави той. Горанов разяснява и ограниченията на държавното управление за бизнеса и стопанската система след рецесията... " - в. " 24 часа ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР