Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи. В

...
Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи. В
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: В 4 училища в София има нещо като епидемичен взрив на коклюш

„ Разпространението на коклюш ще продължи, най-много в проведени колективи. В четири учебни заведения в София към този момент имаме нещо като , само че не е огромен. Най-големият е в 145 ОУ – 8 деца, другите са по шест, по три. Има наранено едно частно учебно заведение. Това евентуално ще се появи и в страната. “

Това каза главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в „ Тази заран “ по bTV. 
„ Ако една кашлица се задържа повече от седмица, 10 дни, две седмици и не се поддава на естественото лекуване с антибиотици, би трябвало да подхващат проучване за коклюш “, поучава доцент, Кунчев. 
У нас има 66 случая на коклюш, като повече са на деца, които се намират в интервал преди реимунизацията на 12 години. По думите му, когато болестта влезе в учебно заведение или детска градина, ограниченията не са изключително ефикасни. 

„ Съгласно наредбата се търсят контактните лица, слагат се под здравно наблюдаване. Изолира се казусът, с цел да не основава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват са или деца от близкото обграждане, или от класа. Не е като грипа или морбилите, просто да минеш и да се заразиш. С това относително положително имунизационно покритие няма условия за чак такива трагични развития “, каза главният държавен здравен контрольор. 
Диагностиката на коклюш към този момент ще бъде безвъзмездна и ще може да се прави освен в Центъра по заразни и паразитни заболявания, само че и в РЗИ-София. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна. 
Грип и COVID-19

По думите на доцент Ангел Кунчев грипната вълна и COVID-19 отшумяват. 

„ COVID-19 е под 2 на 100 000 заболеваемост, което е супер ниско. Всички варианти са производни на Омикрон. Изненади няма, уповавам се по този начин и да остане. В временен интервал сме, в който не боледуваме кой знае какъв брой. Разбира се, има циркулация на най-различни респираторни вируси “, добави той.

Морбили, варицела и скаралтина
Единствените три европейски страни, които за момента нямат нито единсме  България, Исландия и Кипър, сподели основният държавен здравен контрольор. 
„ При варицелата и скарлатината мина сезонът. Те са доста присъщи със зимно-пролетна сезонност – март, април. При варицелата има 800 случая за една седмица, само че спрямо предходната година е с 3000 случая по-малко. Подобно е и при скарлатината – 335 са за седмицата, което е с 900 по-малко от предходната година. Намираме се в относително ярък интервал “, уточни доцент Кунчев.
По думите на Ангел Кунчев към този момент би трябвало да заобикаляме тревните площи, защото стартират болесттите, излъчени с комари и кърлежи.
Електронните предписания

„ Не виждам за какво би трябвало да ни плаши. Напротив, дори е облекчение. В края на краищата няма потребност да носим никакъв документ, който можем да загубим или унищожим. Просто би трябвало да отидем в аптеката и казвайки нашето ЕГН, фармацевтът ще види какво е предписано и ще го отпусне. Промяна в метода на разпределяне няма, има облекчение и доста по-добър надзор, тъй като ти можеш да видиш в действително време какво се употребява, къде, какви количества и да регулираш пазара “, разяснява здравният инспектор.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР