Разпространената информация за катастрофата на учебно-боен самолет в авиобаза Граф

...
Разпространената информация за катастрофата на учебно-боен самолет в авиобаза Граф
Коментари Харесай

Военната прокуратура в Пловдив: Недопустимо е вменяването на вина на загиналите пилоти

Разпространената информация за злополуката на учебно-боен аероплан в авиобаза „ Граф Игнатиево “ по никакъв метод не ангажира продължаващото досъдебно произвеждане, обявиха в позиция от Военна прокуратура-Пловдив.

Във връзка с публикуваната на 15.10.2024 година информация от Министерство на защитата за злополуката на учебно-боен аероплан L-39 ZA в авиобаза „ Граф Игнатиево “, при която починаха двама военнослужещи, Военно-окръжна прокуратура-Пловдив декларира следното:

" Досъдебното произвеждане по случая е формирано навреме в деня на инцидента- 13.09.2024 година, от Военно-окръжна прокуратура-Пловдив. Екип от военни прокурори и следователи и все още прави дейни следствени дейности за изясняване на аргументите и събитията, довели до гибелта на двамата водачи ".

" Всякаква информация за аргументите за нещастието, както и данни, директно свързани с предмета на следствие, съставляват следствена загадка и разгласяването им от други органи, с изключение на от наблюдаващия прокурор или без негово категорично документално позволение, всъщност е нарушаване на Наказателно-процесуалния кодекс ".

Изявленията на представители на Министерство на защитата на 15.10.2024 година и след това по никакъв метод не ангажират следствието, което все още продължава със събиране на доказателства и инспекция на всички версии.

" Недопустимо и неточно е преди да бъде събран целият размер от материални и гласни доказателства и да са направени назначените експертизи, длъжностни лица, отвън органите на следствието, да стартират в общественото пространство изводи за това чия е отговорността за трагичния случай и да вменяват виновност на починалите. По закон това може да стане само със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор ".

" Призоваваме да се преустановят всевъзможни прибързани изказвания, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят подозрения за ограниченост и съдба на следствието. Само едно всестранно и всеобхватно следствие би могло да откри какви дейности са осъществени, чия е отговорността, има ли нарушавания, включително и от длъжностни лица, свързани с планирането и реализирането на подготвителния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от други представители, в това число от висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС) ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР