Разприте и несъгласията в това време продължавали да вълнуват Църквата.

...
Разприте и несъгласията в това време продължавали да вълнуват Църквата.
Коментари Харесай

На Днешния Ден Почитаме Св. Мелетий Антиохийски! Честито На Именниците!

Разприте и несъгласията в същото време продължавали да вълнуват Църквата. Освен това зародила друга разкол – ереста на Македоний, който отхвърлял божествеността на Светия Дух, заради което и последователита на тая разкол се наричали " духоборци ".

Теодосий, като желаел да приключи разприте, свикал в Цариград събор в 381 година. Това бил Вторият космополитен събор. На него била наказана ереста на Македоний, и Символът на вярата бил допълнен с учението за Св. Дух. Между другите епископи бил извикан в Цариград и св. Мелетий, който трябвало да ръководи събора. Теодосий, който до тогава не бил го виждал, познал в него същия дъртак, който видял насън да му поставя царски венец.

Мелетий с неотстъпчивост защищавал същинските канони на вярата. Той починал в дълбока напреднала възраст преди приключване на събора. За ръководител на събора бил назначен св. Григорий Богослов. Тялото на св. архиепископ Мелетий било пренесено от Цариград в Антиохия и било сложено покрай мощите на свещеномъченик Вавила.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВА: Мелетий

2. Св. Антоний, патриарх Константинополски († 895 г.)
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР