Разпределителката на националния отбор по волейбол Лора Китипова е смятана

...
Разпределителката на националния отбор по волейбол Лора Китипова е смятана
Коментари Харесай

Лора Китипова: Искаме да стигнем до групите в Шампионската лига

Разпределителката на националния тим по волейбол Лора Китипова е считана за една от най-силните състезателки на своя пост в света. Волейболистката стартира новия сезон в отбора на Марица, като игра съществена роля за отстраняването на финландския ЛП Сало и продължаването на родния отличник в третата фаза на Шампионската лига. В своята кариера Китипова е играла в Иктисдачи (Азербайджан), Щутгарт (Германия), Азеррайл (Азербайджан), Обиетиво (Италия) и Протон (Русия). Непосредствено преди значимия мач във Финландия Лора показа своите визии за идния сезон и за миналото европейско състезание в изявление за " България Днес " .

- Марица събра много мощен тим. Докъде може да стигне отборът в Шампионската лига?
- Да, в действителност отборът е доста добър. Все още ни липсва малко сработка. Имаме време да почистим тези неща. Всички сме стимулирани и желаеме да стигнем до групите в Шампионска лига. Tова към този момент ще е триумф. Всяка победа в групата е добре пристигнала за нас!

- Как се стигна до привличането ви в клуба и имаше ли оферти от чужбина?
- Имаше разновидности за чужбина, само че нищо, което да си заслужава. Иначе в началото ангажимента ни с треньора Иван Петков беше единствено да упражнявам с тима, до момента в който не излезе нещо. Впоследствие организирахме няколко диалога. Решихме, че и за мен, и за клуба ще е добре да остана до края на сезона.

- Не бяхте играли в България на клубно равнище от много години. Марица още не е почнала присъединяване в шампионата, само че какво съгласно вас е равнището?
- Играла съм в България до 20-годишна възраст в ЦСКА. Тогава равнището на волейбола беше като че ли малко по-високо, а и тимовете бяха по-равностойни. Сега играят най-вече млади състезателки. Всеки се стреми да излезе в чужбина заради една или друга причина. Марица е единственият тим, който се старае да поддържа европейските стандарти на организация.

- Да се върнем на европейското състезание в Азербайджан. Направихте страхотни мачове в групите, само че какво не стигна в плейофа против Германия?
- Играхме мощно на европейското. За Германия знаехме, че ще ни е мъчно. Имаше напрежение. В даден миг страстите надвиха, и то не в наша изгода. Допуснахме отборни и самостоятелни неточности. Така се стигна до този резултат.

- Каква е повода да не успявате да поддържате непрекъснато високо равнище и да има големи амплитуди в играта?
- Не мога да отговоря на този въпрос. Причините и факторите са доста, само че не е моя работа да разясня. Може би е чисто психически. Мисля, че целият тим се старахме да дадем максимума.

- Всички експерти приказват за капацитета и гения, който сега имат девойките от националния тим. Смятате ли, че сте способни да успехите всеки един отбор, и по кое време ще съумеете да реализирате вашите благоприятни условия?
- Да, всички девойки в националния тим играят на доста високо равнище, в много положителни тимове и са се потвърдили. Ние самите от време на време не можем да намерим пояснение какво не ни доближава в националния тим. Всяка година се събираме с голямо предпочитание и мотивация и най-после се разочароваме. Смятам, че сме способни да играем наедно с най-хубавите тимове в света и да печелим медали от значими надпревари. Надяваме се това да се осъществя в най-скоро време.

- Какви са вашите мемоари от зала " Армеец ", където преди сте упражнявали? Помните ли мразовитите зими там и смятате ли, че това е най-хубавото място за приучване на темперамент на бъдещите елитни волейболисти?
- Спомням си залата, несъмнено. Още тогава си беше студено, само че в ЦСКА не беше най-студената зала сигурно! Като цяло спортните бази в България не са на доста високо равнище и не считам, че по този начин се построяват бъдещи елитни спортисти.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР