Разпределението на парите по Плана за възстановяване трябва да е

...
Разпределението на парите по Плана за възстановяване трябва да е
Коментари Харесай

Столичната община – неспособна да строи метро без европарите

Разпределението на парите по Плана за възобновяване би трябвало да е по-справедливо и да се не се позволява централизация на големи средства в най-развития район у нас, акцентира и през днешния ден пред публицисти отрасловият министър Атанас Пеканов. Той уточни, че са били заварени два фокусирани в столицата плана за близо 600 000 000 лева, като е реализирано понижаване с към 200 млн. лева, които да отидат на други места в страната.

„ Проектът за столичното метро се резервира, тъй като госпожа Фандъкова ни осведоми, че даже най-малкото понижение на ресурса по този план би заплашило неговото осъществяване заради невъзможността на Столичната община да го финансира със лични и заемни запаси “, съобщи Пеканов.

Така цялото понижение ще е по плановете за рационализация на ВиК мрежата на града с най-големи данъчни приходи и милиарден бюджет.

Министърът уточни, че в опазването на здравето милионите, планувани в началото за саниране на лечебни заведения, към този момент са ориентирани в по-голяма степен за закупуване на нова и съвременна инсталация. Медицинската помощ по въздуха също влиза в проекта.

Иновациите навлизат в плановете и промените, в това число по линия на стимулирането на новаторски компании, гарантиране, че ще се подкрепят вложения с доказуема възвръщаемост, включване на Европейската капиталова банка в развиването на индустриалните паркове и така нататък

Пеканов призна, че се е наложило да отпадне модернизацията на „ Напоителни системи “, въпреки че това е огромен и значим план: „ Във формата, в който беше заложен, не дава отговор на условията по Плана за възобновяване – че потвърдено няма да носи отрицателни последствия за околната среда, тази работа не е била свършена преди “. Вместо него се основава фонд за рационализация на селското стопанство.

Теми като енергетиката с бъдещето на въглищните региони и остро подложеното на критика от Брюксел състояние с върховенството на закона, остават в полето на идващия кабинет: „ Планът изисква да заложим амбициозни промени, които ще се случат през идващите години, не е вярно един длъжностен кабинет да дефинира по какъв начин ще адресираме да вземем за пример рецензиите във връзка с върховенството на закона “.

По думите му по проекта са заложени 12,6 милиарда лв. от Европа и предстоящи частни вложения като следващ резултат в размер на към 8 млрд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР