Разпръскването на турнира в 11 града означава, че ефектите за

...
Разпръскването на турнира в 11 града означава, че ефектите за
Коментари Харесай

Бизнесът печели от Евро 2020 повече от УЕФА

Разпръскването на шампионата в 11 града значи, че резултатите за тях са доста по-малки

Пандемичната конюнктура промени първичните проекти

В момента се организира един огромен футболен конгрес и макар че е с районен темперамент - европейско състезание по футбол, той притегля вниманието на публиката от целия свят. По този мотив ще прегледам някои от икономическите резултати от това състезание.

Специфика

Няколко фактора отличават Евро 2020 от всички останали европейски шампионати по футбол досега. То се организира в необикновена конюнктура, в интервал на пандемия. Всъщност това беше повода шампионатът да не се състои в годината, когато регулярно е очакван, а през идната. Заради това шампионата е в нечетна година и в действителност от една страна се конкурира, от друга се добавя с друго огромно състезание сред национални тимове по футбол - Копа Америка. Те се организират едновременно, европейското състезание е сред 11 юни и 11 юли, до момента в който южноамериканското е сред 13 юни и 10 юли. Всъщност Копа Америка също не трябваше да бъде през 2021 година, а през миналата. През 2017 година, КОНМЕБОЛ, Южноамериканската футболна асоциация, взе решение цикълът на осъществяване на шампионатите да се промени и вместо в нечетна те да се организират в четна година на всеки 4 години. По този метод идващото състезание беше планувано за 2020 година, дружно с европейското, като също така съвпадаха и плануваните начални и крайни дати за двата шампионата. Една от евентуалните аргументи за това решение, което е в съгласие със Световната футболна федерация - ФИФА, е част от най-хубавите международни футболисти, да са ангажирани с националните си тимове едновременно и по този метод да са сложени пред идентични условия, които да не им попречат дейно да се приготвят за идния сезон.

Неблагоприятната обстановка от позиция на пандемията промени първичните проекти и за двата шампионата. Освен че бяха изместени с година по-късно, бяха изменени и домакинските страни и надлежно градове. В Америка в началото за домакини са утвърдени взаимно Колумбия и Аржентина. В последна сметка шампионата не се организира нито в първата, нито във втората страна. Това се случва заради политически митинги и епидемиологични фактори, само че хазаин на тазгодишното издание на Копа Америка още веднъж е Бразилия.

Ситуацията с Европейското състезание е по-интересна. Още през 2012 година, когато стартира организирането му, концепцията е то да бъде децентрализирано, с цел да се означи по този метод годишнината от основаването на УЕФА. За пръв път не са планувани 1 или 2 страни за хазаин, а шампионатът се организира в обособени градове с огромни игрища. Началото беше обещано в Рим, също така има мачове в Амстердам, Баку, Будапеща, Букурещ, Глазгоу, Копенхаген, Мюнхен, Санкт Петербург, Севиля, а финалът ще се състои в Лондон. По този метод шампионата няма единствен хазаин, само че няколко тима в действителност се усещат като домакини, защото играят съвсем всичките си мачове на лични игрища. Например, Италия играе в Рим, а Англия в Лондон и това може би спомага за положителното им показване. За други тимове обаче факторът домакинство не оказа помощ и те отпаднаха рано от конкуренцията - да вземем за пример Германия и Русия.

Тук също е налице смяна по отношение на първичните проекти, защото Дъблин също е бил очакван за хазаин на мачове, само че заради епидемиологичната конюнктура това решение е променено. Освен това Севиля размени Билбао. Тези решения наподобяват верни, въпросът е обаче дали не трябваше мачовете да се концентрират тук-там, където моментното положение от епидемиологична позиция е овладяно, което разрешава стадионите да одобряват фенове при цялостен потенциал, а не на 30 или 50%. Така цялостните трибуни в Будапеща сътвориха познатата атмосфера на огромно състезание с многочислена аудитория, която радва и футболистите на терена, и телевизионните фенове. През последните почти 15 месеца тази панорама се трансформира в необикновена и даже тя е симптом за съществуването на значимо спортно събитие.

Всъщност на множеството места могат да се видят към този момент нормалните неща - стадионите са с понижен потенциал, за влизане на мачовете или в питейните заведения се изискват резултати от проби или документи за имунизация, фен-зоните са разграничени и се ползват прецизни противоепидемични правила. По сходен метод хотелите и заведенията за хранене също няма да употребяват цялостния си потенциал, както се е случвало при предишни шампионати.

Дори без пандемията от COVID-19 и ограниченията за ограничение на разпространяването ѝ Евро 2020 би било друго от всички досегашни европейски купи поради нововъведението при семейството. Евро 2016, което се организира във Франция, е генерирало спомагателни изгоди за тази стопанска система в размер на 1,2 милиарда евро, съгласно проучване на локални организации. Това включва визитата на над 600 хиляди туристи по време на шампионата, всеки от които има междинен престой от 8 дни и разноски от 154 евро дневно. Общите доходи от това са почти 800 млн. евро. Освен това са осъществени финансови разноски за създаване и ремонт на инфраструктура в размер на 200 млн. евро.

Разпръскването на шампионата в 11 града значи, че резултатите за всеки от тях са доста по-малки спрямо предходния шампионат. От позиция на нужните вложения обаче наподобява, че те са сведени до най-малко, защото са определени едни от най-добре квалифицираните игрища и градове. Налице са голям брой образци за капиталови разноски, които по-късно се оказват безпричинно високи и са нужни дълги интервали след самото събитие, с цел да могат такива вложения да се изплатят.

Икономика на европейските шампионати по футбол



Въпреки това съгласно предварителните упования този шампионат би бил преференциален за градовете-домакини, в случай че не беше избухнала пандемията. Например, единствено столицата на Ирландия - Дъблин, съгласно проучване, направено през 2019 година е трябвало да посрещне 90 хиляди туристи по време на шампионата, което би донесло изгоди в размер на 106 млн. евро. Ползите за Лондон биха били дори по-големи, поради и значимостта на мачовете (полуфинали и финал), които е планувано да посрещне британската столица.

Ситуацията в този момент е друга. Повечето мачове са пред стадион с понижен потенциал с най-малко 50% по отношение на вероятния, доста по-малко са пътуващите почитатели. Правилата по отношение на карантиниране остават строги и това се отнася да вземем за пример за Лондон и Глазгоу.

Най-големият печеливш от това съревнование както постоянно остава Европейската футболна асоциация - УЕФА. За тях разлика по отношение на предишни шампионати съвсем няма. Ползите от предходните шампионати през 2016 година са надлежно за Франция, а през 2012 година - за Полша и Украйна. Само че те са свързани с осъществяването и на обилни капиталови разноски. Например шампионата от 2012 година коства на двете страни домакини общо 31 милиарда евро вложения, които са предопределени главно за построяването на инфраструктура - пътища, летища, ж. п. линии и т. н. Разбира се, и сега могат да се получат изгоди от тези обекти, само че е всекидневно средствата, отделени за спортните обекти, да се възстановяват релативно постепенно след привършване на шампионата.

Печалбата за УЕФА от Евро 2016 година е 847 млн. евро и по този метод тя надвишава с почти 500 млн. евро резултата от предходното състезание. Това е голям напредък (144%), който обаче не е казус. За съпоставяне, облагата от шампионата през 1992 година е едвам 40,9 млн. евро. Тези доходи са източник правата за лъчение и комерсиалните права, които има асоциацията.

Все още е рано да се реши какво ще е въздействието на пандемията, това ще стане ясно от годишните доклади, които ще са налични през 2022 година, само че резултатът за УЕФА се чака да бъде доста по-слаб в сравнение с за хотелите, заведенията за хранене, питейните заведения и бизнеса в градовете-домакини.

Печеливши от шампионата са и националните футболни асоциации на участниците. Те получават обезпечени доходи при класиране и спомагателни - според от представянето на тимовете по време на шампионата. Освен това при установяване на средствата, които се разпределят от телевизионните права, преимущество имат тимовете от така наречен Голяма петица. Това са Англия, Германия, Испания, Италия и Франция.

Участието на някой от тези тимове в избран мач подсигурява висока гледаемост и надлежно доходи от ТВ права, което прави техните футболни асоциации съществени получатели на средства от УЕФА по тази линия.
Прави усещане, че ползата към мачовете от Европейското състезание на световно равнище се усилва. Всъщност по този метод се генерират спомагателни доходи в страни, които са от други континенти, и това е допустимо поради медийното покритие по малките екрани и интернет. Същевременно абонаментът за потребителите на дребно е при по-ниски цени по отношение на предходното състезание, което евентуално се дължи на по-големия брой консуматори, измежду които се разпределят разноските.

Като цяло ползата към подобен футболен конгрес като Европейското състезание по футбол за национални тимове е огромен. Пандемичната конюнктура би могла да попречи на част от почитателите да пътуват, с цел да гледат онлайн обичаните си тимове. Поради това ползата към излъчванията на мачовете по телевизия, интернет или в краен случай по радио е даже по-голям от нормалния. Това значи, че този канал за генериране на доходи не би следвало да пострада за настоящия шампионат. Други съществени източници на доходи обаче, като комерсиалните права, услугите по настаняване и изхранване и приходите от продажба на билети са отрицателно наранени. Тъй като поначало шампионата е планувано като децентрализирано, то тези отрицателни резултати няма да се концентрират върху една стопанска система, а ще се разпределят сред градовете домакини.

Освен УЕФА основни положителни резултати ще бъдат маркирани и за футболните асоциации на така наречен Големи 5 и изключително на тези, чийто тим се показа най-добре. Разбира се, изцяло е допустимо тим на друга федерация да завоюва купата, което би било забавно освен от икономическа, само че най-много от футболна позиция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР