Разпоредбата на Столичната община за режима на гърмене с фойерверки,

...
Разпоредбата на Столичната община за режима на гърмене с фойерверки,
Коментари Харесай

Съдът отмени забраната на Столичната община за гърмене с пиратки

Разпоредбата на Столичната община за режима на гърмене с фойерверки, бе анулирана от Административния съд София град (АССГ). Общинарите гласоподаваха през декември 2021 година използването на ниско и приблизително шумни и рискови фойерверки (F2 и F3) навън, да се позволява 10 дни авансово от районния кмет. Единствено в новогодишната нощ до 01 ч. не се изисква позволение, според приетите тогава промени в Наредбата за публичния ред в Столичната община.

" Да честваме без гърмежи, тъй като това травмира бебетата, децата с аутизъм, домашните любимци ", прикани преди предходната Нова година ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ. При неспазване на ограничаващия режим санкцията за жители е от 500 до 2000 лв., а за компании - от 3000 до 10 000 лв.. Контролът се прави от органите на Министерство на вътрешните работи и от структурите на Столичния инспекторат, който е конструкция на общината, се показва в наредбата.

Тези текстове от наредбата бяха оспорени от Националната асоциация на вносителите и търговците на пиротехнически произведения ", както и от " Енигма " ЕООД.

Идеята на Столична община е целяла синхронизация с европейските регламенти за прилагане на пиротехнически средства. Според АССГ тази цел е уредена в Закона за оръжията, боеприпасите, взирвните субстанции и пиротехническите произведения. В него, обаче, не районният кмет, а единствено началникът на Районното ръководство на полицията позволява гърменето с фойерверки. Съдът също припомня, че според Закона за Министерство на вътрешните работи опазването на публичния ред се обезпечава от полицията.

" От нормите на Наредбата (за публичен ред в Столичната община) не излиза наяве защо тъкмо се изисква спомагателното категорично документално позволение от кмета на региона. Регламентирането с подзаконов акт на общинския съвет на публични връзки, които са уредени със закон, е недопустимо по мотив от чл.8 от Закона за нормативните актове ", се показва в решението на съда. То не е дефинитивно и Столичната община може да го апелира пред Върховния административен съд.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР