Разположено е на 280 метра надморска височина по склоновете на

...
Разположено е на 280 метра надморска височина по склоновете на
Коментари Харесай

В Източните Родопи се намира едно от петте места в света, които церят редки болести

Разположено е на 280 метра надморска височина по скатовете на Източните Родопи, в село Минерални бани. Курортът е международно прочут поради лекуването на заболяването на Бюргер (системно съдово заболяване с неразбираеми аргументи, от което са наранени най-вече млади мъже, пушачи). Това характерно заболяване, което може да приключи с гангрена и ампутация на крайниците, се лекува сполучливо единствено на пет места в света. Едно от тях се назовава Хасковски минерални бани.

Няма потребност от непрекъснати доказателства каква мощ има минералната вода в България. Повечето от нас одобряват минералните лечебни извори за даденост, за нещо което е на една ръка разстояние от нас, без значение в коя част на България се намираме. Затова признанието за ненадминатите им лечебни свойства по-често идва от чужбина. И Хасковските минерални бани напълно не са изключение.

Водата в Хасковските минерални бани е лековита и всеки, който желае да се възползва от целебните ѝ свойства може самичък да се увери в това. Курортът не е включен в клиничните пътеки за физикална терапия и рехабилитация, само че цените в хотелчетата и къщите за посетители в близост са относително допустими.

Така да вземем за пример, в профилирана болница за рехабилитация " Айлин “ пакет от медицински услуги – лекарски обзор, до 3 броя процедури, спане и храна коства дневно 70 лв., написа lekuva.net.

В региона на Хасковски минерални бани има 15 хидротермални извора, чиято температура варира от 54°С до 56 °С. Климатът е прелестен, със средиземноморско въздействие – мека зима, топло лято и продължителна есен, което прави допустимо целогодишното водолечение. Наоколо няма огромни големи промишлени предприятия, които да замърсяват околната среда и въздухът е чист и пресен. Естествената хубост на курорта се добавя от красивите гори в близост. На територията на комплекса има профилактични терени и пътеки за дозирано теренно лекуване, ситуирани в живописните покрайнини на Хасковските минерални бани.

Особености на водата в Хасковските минерални бани

Лечебните качества на водата са върнали здравето на доста хора. Баните се предлагат като излаз от заболявания най-много в региона на опорно-двигателната и периферната нервна система, както и при гинекологични болести.

Водата е хипертермална, с температура 57 °С и неповторима по своя химичен състав и лечебни свойства. Тя блика от 14 извора с дебит 1500 л/мин. Характеризира се като сулфатно-натриева, калциева и флуорна.

Хасковските минерални бани се предлагат за лекуване на:

– болести на периферните артерии от органически и функционален вид – болест на Бюргер;

– ендартрити;

– облитерираща атеросклероза;

– болест на Рейно;

– положения след тромбофлебити;

– вегетативни и диабетни ангеопатии;

– склеродермия и др.– болести на периферните артерии от органически и функционален вид – болест на Бюргер;

– ендартрити;

– облитерираща атеросклероза;

– болест на Рейно;

– положения след тромбофлебити;

– вегетативни и диабетни ангеопатии;

– склеродермия и други

Други болести, които се повлияват добре от баните с водата край Хасково са:

– Заболявания на опорно – двигателен уред – ревматизъм, артрит, болест на Соколски-Буйо;

– Ставни заболявания – артрози, положения след строшаване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев;

– Периферна нервна система – радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити, дископатия и дискова херния;

– Гинекологични болести – възпалителни процеси на яйчниците, стерилитет;

Кожни болести – екземи, псориазис вулгарис, дерматити, кератодермия, уртикарии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР