Разположен в западната част на Испания, Естремадура е автономен регион,

...
Разположен в западната част на Испания, Естремадура е автономен регион,
Коментари Харесай

С аромат на пушен пипер: Неповторимите вкусове на Естремадура

Разположен в западната част на Испания, Естремадура е самостоятелен район, присъщ с интензивно земеделие и благосъстояние от биоразнообразие.

Euronews показва три емблематични продукта, които са кулинарната визитка на района пред света.

Главен воин са алените чушки, пренесени от Америка през XV век. След това локалните хора основават неповторим способ за сушене, който продължава да се употребява и до през днешния ден.

" Огънят за опушването се прави от дъб и цер ", споделя пред Euronews производителят на пипер Хосе Невадо. " Трябва да го разгарям на всеки три часа, с цел да поддържа постоянно една и съща температура. ", изяснява майсторът на подправката.

Техниката на пушене и типът на дървесината са от значително значение за приемането на етикета за качество " Pimentón de la Vera " с название за генезис. Пиперките се обръщат ежедневно с голямо внимание, преди да отидат в мелницата и да се трансфорат в най-финия червен прахуляк.

" След като дойдат във фабриката, минават през разнообразни процеси на мелене ", изяснява Майте Ернандес, шеф на " La Dalia " и четвърто потомство производител на пиментон – непокътнатото географско название на този тип пушен пипер.

" Първият стадий е минимално мелене, след което минава през мелница още три пъти. Става въпрос за каменна мелница, която извлича маслото и сока от семената. ", добавя той.

Резултатът от дългия развой на мелене и преправка е гурме фалшификация с присъщ пушен мирис, усет и цвят. Нейните нотки акцентират същността на най-изтънчените ястия в международната кухня.

" Съществуват три разновидности на аления пипер от La Vera: сладостен, горчив и лют ", изяснява още Майте.

В непосредственост до историческия град Касерес майсторът на сирена Марко Аурелио Лусеньо е горделив притежател на овцеферма, която обезпечава най-хубавото сурово мляко за производството на известното сирене Torta del Casar. Легендата споделя, че Torta е основан инцидентно, откакто майсторите не съумяват да втвърдят изцяло сиренето.

В днешни времена Torta del Casar се създава особено благодарение на сирище от магарешки трън, което съдържа ензими, разграждащи казеиновите протеини в млякото. Сиренето има кремообразна текстура, а магарешкият трън придава мъка.

" Една от главните характерности е сирището, което се назовава Cynara Cardunculus ", споделя Марко Аурелио Лусеньо пред Euronews. " При отделянето му се получава течност, която се прибавя към млякото, тя прави сиренето толкоз кремообразно ", разкрива част от тайната технология производителят.

Така полученият артикул отлежава минимум два месеца. Резултатът е превъзходно, само че малко известно измежду гастрономите сирене, което обаче професионалните готвачи постоянно употребяват, с цел да придадат специфичен усет на ястията си.

От овчето мляко се прави освен чудесно сирене. В мъгливите полета на Естремадура се отглеждат овце мерино, на които изобилието на роса в мъгливите дни обезпечава зелени и тучни пасища.

" Този тип отглеждане на животни е стабилно и поддържа екосистемата, а ние произвеждаме висококачествено агнешко месо ", изяснява Раул Муниз, управител в месопреработвателна компания.

" Месото има характерни характерности във връзка с чупливост и сочност, защото агънцата се хранят единствено с майчино мляко и никакви други добавки ", изяснява Раул.

Месото е извънредно елементарно за подготвяне, а вкусовите му качества са несравними, прибавя той.

Пушеният пипер, сиренето Torta del Casar и агнешкото месо са емблематичните артикули на Естремадура.

Те се създават от епохи и потвърждават, че когато традицията срещне устрема към резистентност, предишното и бъдещето освен могат да вървят ръка за ръка, само че и обогатяват с неповторими усети кулинарната съкровищница на Испания.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР