Разположен на бреговете на Егейско море, в югозападната част на

...
Разположен на бреговете на Егейско море, в югозападната част на
Коментари Харесай

Бодрум - перлата на егейска Турция

Разположен на крайбрежията на Егейско море, в югозападната част на Турция, Бодрум е един от най-известните курорти в южната ни съседка. Градът има извънредно присъща архитектура, която локалните наследяват от далечното минало, когато там спокойно са съжителствали гърци и турци. Именно елините наложили строенето на къщита да са изцялото от бял камък, на един или най-много два етажа, с еднакъв покрив. Белият цвят отблъсква слънчевите лъчи и по този метод домът остава студен. Може би тук е мястото да отбележим, че Слънцето в този прелестен град грее през повече от 300 дни годишно.

Морската вода към Бодрум е кристално чиста, топла и несъмнено тюркоазено синя. Само на няколко минути разстояние с лодка се намират десетки острови – някои по-големи, а други не чак толкоз. Бреговете на курорта са най-вече каменисти и тъкмо поради това, мястото е може би едно от най-красивите за подводно гмуркане. Повечето плажове са построени върху платформи, само че единствено на няколко километра отвън града, можете да намерите и красиви пясъчни крайбрежия.

Известен в древността като Халикарнас, този прелестен град е богат на множесвто историчеки монументи и забележителности. Тук се намира едно от Седемте чудеса на Античния свят, а точно Гробницата на цар Мавзол или другояче казано – първият Мавзолей в света. Цар Мавзол и неговата сестра Артемизия толкоз доста се обичали, че решили да се оженят един за различен (това било постоянно срещано събитие в античността). Царското семейство живеело с доста обич, само че През 353 година прочие Хр. Мавзол умира, оставяйки своята брачна половинка, потънала в тъга. Артемизия взема решение, че храмът, който към този момент почнали да строят, ще бъде отдаден напълно на нейния обичан брачен партньор и неотложно стартира да търси изпраща най-талантливите майстори на това време, като изпраща писма даже до Гърция. Гробницата е една от най-величествените здания за времето си, като е била висока 45 м и е била заобиколена от 36 колони в йонийски жанр.. Цялата конструкция е сложена в обкръжен двор. В центъра на двора има каменна платформа, на която е издигната гробницата, построена най-вече от бял мрамор. За страдание, в днешно време са останали единствено руйни, които обаче към момента ни припомнят за този възвишен храм на любовта.

Цар Мавзол е обвързван и с още една културна забележителност в античния град, която той е построил - Портата на Миндос. Тя е била един от двата публични входа, а също по този начин и една от най-важните елементи от защитните стени на града. Любопитен факт е, че точно през нея нахлува Александър Велики през 333 г.пр.Хр.

Друга величествена сграда е Замъкът на Бодрум. Построен е през 15 век от Рицарите хоспиталиери и е отдаден на Свети Петър. Кулите са наречени Английска,  Италианска,  Френска и Германска, защото рицарите били от разнообразни народности. Интересно е да се означи, че при градежа са употребявани камъни и релефни плочи от руините на Мавзолея на Цар Мавзол. Днес в крепостта се обитава и известният Подводен археологически музей на Бодрум. В него се излагат находки от разкопки още от  1960 година. Също по този начин там може да видите остатъци от най-старото корабокрушение в света, както и сбирката на източно-средиземноморските амфори. Определено обаче, в днешно време, една от най-запазените постройки е Античният спектакъл, който е първото нещо, което виждате, при влизане в остарялата част на Бодрум. Театърът събира над 13 000 индивида и постоянно там се провеждат най-различни концерти на локални и непознати реализатори.

Старите мелници на града също са една от забавните туристически забележителности. Те са седем на брой и се намират на един от хълмовете на Бодрум, от където се открива прелестна панорама. Днес те са изоставени, само че са били употребявани за смилане на брашно единствено до преди 50 години.

Няма по какъв начин да не споменем и още едно от Седемте чудеса на античния свят, което се намира на 20 километра от Бодрум в един от най-древните непокътнати градове – Ефес. Говорим за Храмът на Артемида – най-величественият храм в древността. Това е и една от първите постройки, построени единствено от мрамор. В никакъв случай не подминавайте екскурзиите до това градче, дало името на може би най-известната турска бира.

И като казахме бира, в действителност нощният живот на града е едно от най-силните му преимущества пред другите курорти в Турция. В Бодрум има десетки питейни заведения и нощни заведения, в които международно известни ди джеи постоянно пускат музика, а също и идват да пеят известни групи онлайн. Тук се намира и най-голямата в света открита дискотека – Халикарнас, в която можете да посрещнете зората, забавлявайке с доста шоупрограми.  Да не приказваме за безчет многото огромни и дребни ресторантчета. Храната в Турция, както знаем е извънредно вкусна и тук е мястото, където можете да се насладите на стотиците типове локални специалитети. В Бодрум в действителност можете да се отдадете свободно на желанието си да пробвате нова и вкусна храна, а заниманието в действителност ви е обезпечено.

Инфо: www.lawsbg.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР