Разполагането на сили на НАТО в Афганистан беше обречено от

...
Разполагането на сили на НАТО в Афганистан беше обречено от
Коментари Харесай

Последният съветски президент Михаил Горбачов: В Афганистан НАТО бяха обречени от самото начало |

Разполагането на сили на НАТО в Афганистан беше обречено през цялото време. Това декларира първият и последният президент на Съюз на съветските социалистически републики, представен от " Ройтерс ".

Под негово наблюдаване руските войски се изтеглиха от Афганистан през 1989 година след десетилетно наличие в страната.

Коментарът му идва дни след изтеглянето на американските и НАТО-вските съюзнически сили от страната. . По-рано същия ден президентът и вицепрезидентът на страната - Ашраф Гани и Амрула Салех - избягаха.



90-годишният Горбачов дефинира руското наличие в Афганистан като политическа неточност, която е изцедила скъпоценни запаси по времето, когато Съветският съюз залязваше, преди да се разпадне.

Подкрепяните от Съюз на съветските социалистически републики управляващи в Афганистан оцеляха три години след изтеглянето от Москва на главните руски сили, само че в никакъв случай не се възвърнаха от съветското решение да понижат помощите за тях след краха на Съветския съюз през 1992 година



Горбачов - представен от съветската новинарска организация РИА - споделя, че НАТО и американците не са имали късмет за триумф и са създали сериозна грешка в Афганистан.

" Те трябваше да признаят провалянето си по-рано. Важното нещо в този момент е да извлекат уроците от това, което се случи, с цел да бъдем сигурни, че сходни неточности няма да бъдат повторени ", споделя Горбачов пред РИА.

Той назовава американската задача в централноазиатската страна " провалено дружество от начало, макар че Русия го поддържаше по време на първите стадии ".

" Като доста други сходни планове, в основата му лежат пресилване на заплаха и едва дефинирани геополитически хрумвания. Към това бяха добавени нереалистични опити за демократизирането на общественост, формирана от доста племена. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР