Разполагането на нови ядрени ракети в Европа от страна на

...
Разполагането на нови ядрени ракети в Европа от страна на
Коментари Харесай

Столтенберг призовава Русия да спазва договора за ядрена безопасност

Разполагането на нови нуклеарни ракети в Европа от страна на Русия заплашва основен контракт за надзор на въоръженията, който оказа помощ за прекратяването на Студената война, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция в Норвегия, оповестява " Ройтерс ".

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели на 20 октомври, че Вашингтон възнамерява да напусне контракта, подписан през 1987 година, на фона на съветски нарушавания на съглашението .

" Проблемът е в разполагането на нови съветски ракети . Няма нови ракети на Съединени американски щати в Европа, само че има повече съветски ракети, способни да носят нуклеарни бойни глави , а тези ракети доведоха до застрашаване на контракта ", изясни Столтенберг.

" Затова призоваваме Русия да подсигурява цялостното и транспарантно съблюдаване на контракта за ИНФ ", добави той.

 Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО
Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО

Русия предизвестила западния боен алианс

НАТО ще заобикаля всевъзможни рискови обстановки по отношение на изстрелването на ракети от Руската федерация в Норвежко море в зона, близка до зоната на ученията. " Такава пукотевица е много общо нещо. НАТО ще избегне всевъзможни рискови обстановки, не виждаме проблем, в случай че дейностите на Русия са професионални ", разяснява Столтенберг, представен от ТАСС.

НАТО чака, че съветските извършения няма да пречат на маневрите на алианса . " Очакваме, че изстрелването на ракети от Русия няма да повлияе на нашите учения по никакъв метод. Те ги организират в интернационалните води и са докладвали това на Норвегия ", добавя той.

Trident Juncture 2018 не връща НАТО в Студената война , а алиансът счита, че равнището на борба е по-ниско през днешния ден . " Ние не имаме вяра, че нашите учения са завръщане към Студената война. Днес ситуацията в Европа е изцяло друго, с по-ниско равнище на борба, само че с висока степен на непредсказуемост ", изяснява Столтенберг.

" По време на Студената война в Европа имаше стотици нуклеарни оръжия , голяма мощ в подготвеност. Сега обстановката със сигурността е напълно друга. Нивото на борбата е доста по-ниско, само че е налице висока степен на непредсказуемост, употребяват се хибридни способи, има интервенция във вътрешните работи на суверенни страни ", разяснява той.

 Русия настоя НАТО да приключи борбата
Русия настоя НАТО да приключи борбата

Иначе няма да има връщане към нормалността

" Ние не желаеме конкуренция във въоръжаването ", Алиансът преглежда своите учения като средство за попречване на спорове, а не средство за поддържане на спорове , добави Столтенберг.

Такива маневри би трябвало да показват решимостта и готовността на алианса за защита, " за да задържат евентуални агресори и те да не позволяват неточности в преценките си и опити за военна експанзия против страните от НАТО ".

Според него, НАТО " би трябвало да работи, с цел да предотврати увеличението на напрежението в Севера . Това е зона, в която би трябвало да работим дружно, в това число с Русия, а някои страни от НАТО вършат това, в това число в региона на търсене и избавяне в полярните географски ширини, в това число в границите на Арктическия съвет или във формата на съдействие на Баренцово море ", разяснява Столтенберг.

 НАТО демонстрира военната си мощност на Русия на огромни учения
НАТО демонстрира военната си мощност на Русия на огромни учения

50 000 бойци, 10 000 бойни машини, 65 кораба и 250 самолета от 31 страни

Той изяснява, че страните от НАТО имат намерение да бъдат " мощни, предсказуеми и твърди " , като в същото време не престават практическото съдействие с Русия.

" Свидетели сме на увеличение на съветското военно наличие в Арктика , ще отговорим на това, само че не имат намерение да отразяваме тъкмо дейностите на Русия , да копираме т очния брой на техните кораби, самолети или подводници . Все отново, това е една от аргументите, заради които ние укрепваме нашата групова защита и нашето наличие в Далечния север ", добави Столенберг.

" Силите на НАТО организират учения и против подводници , както и някои страни от НАТО влагат спомагателни средства във въздухоплавателни средства за битка с подводници, в това число Съединени американски щати, Канада, Англия, Норвегия и Дания ", разяснява Йенс Столтенберг.

 НАТО в борба за Атлантика с безпилотни дронове против съветски подводници
НАТО в борба за Атлантика с безпилотни дронове против съветски подводници

Обясняват, че тя е от Източното крайбрежие чак до Балтийско и Черно море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР