Разплатените средства от бюджета на ОП Транспорт и транспортна инфраструктура“

...
Разплатените средства от бюджета на ОП Транспорт и транспортна инфраструктура“
Коментари Харесай

Разплатени са 62% от бюджета на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, при железопътните проекти – само 33%

Разплатените средства от бюджета на Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 все още са 1,08 милиарда евро, което e 62% от общия запас на програмата.

Най-ниска усвояемост на средствата се регистрира при железопътните планове – 33%. Това стана ясно по време на постоянното съвещание на Комитета за наблюдаване на ОПТТИ 2014-2020, което се организира в интервала 11-12 май в София.

До края на програмата остава 1 година и половина, в която би трябвало да бъде свършена извънредно доста работа, с цел да не допуснем несъблюдение на заложените цели, съобщи Мартин Георгиев, и.д. шеф на дирекция „ Координация на стратегии и планове “ в МТС и началник на Управляващия орган на ОПТТИ.

Той изясни, че Програма „ Транспортна съгласуваност “ към момента не е утвърдена от Европейската комисия, само че интервала за допустимост на разноските към този момент е стартирал. „ Основните планове в жп бранша, които ще се извършват в новия интервал, са фазирани планове и ние чакаме НКЖИ да извършва двете етапи редом, без да се позволява изчакване да приключи интервала 2014-2020 година “, безапелационен беше Георгиев.

Заместник-генералният шеф на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ Жулиета Атанасова показа настоящия статус на плановете, които са в ход. Дейностите по плана за рехабилитация на жп линията Пловдив-Бургас са изпълнени на 41%, като сега се построяват системите за сигнализация и телекомуникации и модернизацията на жп сектора Оризово-Михайлово. Сключени са контракти с реализатори за строителството на 24 пътни надлеза, които ще обезпечат безконфликтно секване на авто и жп превоз. По отношение на другия огромен план – Елин Пелин-Костенец, Атанасова съобщи, че са прокопани към 2 км от тунелните уреди в сектора Елин Пелин-Вакарел, а скоро следва да започва строителството и на втория лот сред Вакарел и Ихтиман.

При пътните планове беше регистрирано, че тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “ е построен градивно и сега се извършват довършителни работи. Общият прогрес по целия план, който включва Лот 3.1 Благоевград-Крупник, Лот 3.3 Кресна-Сандански и тунел Железница, е 91%, само че заради няколко задействани свлачища в региона се чака да бъде приключен напълно през идната година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР