Разпитът пред Специалния съд на президента на Косово Хашим Тачи

...
Разпитът пред Специалния съд на президента на Косово Хашим Тачи
Коментари Харесай

Тачи: Вярвам, че съдът ще отсъди справедливо

Разпитът пред Специалния съд на президента на Косово Хашим Тачи завърши в границите на четири дни. След края на чуванията в четвъртък вечерта той направи изказване за медиите.

„ Току-що приключих показанията си и се веселя, че четири дни имах опцията да давам пояснения “, съобщи президентът.

В рамките на разпита пред Специалния съд той е приказвал главно за ролята и отговорностите си като пълководец в Армията за избавление на Косово, написа „ Експрес “.

В рамките на четири следващи дни Тачи е бил разпитван по към 8 часа дневно, като юристът му е бил с него от самото начало, прецизира изданието.

„ Изслушването продължи дълго, само че беше продуктивно “, счита Тачи.

Той съобщи, че не може да изнесе детайлности от наличието на изявлението, само че отговори негативно на въпрос дали е бил питан за „ Жълтата къща “.

Тачи изрази убеденост, че прокурорите и съдиите ще оценят заслужено и независимо дадените показания и ще заключат, че не е направил никакво закононарушение.

„ Войната на АОК беше обективна война за свободата на Косово и никой не може да промени историята ни “, приключи изказването си Хашим Тачи.

Припомняме, че Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинявания против президента на Косово Хашим Тачи и още 9 души за убийства и други военни закононарушения. В обвинителния акт се твърди, че Хашим Тачи, Кадри Весели и другите обвинени са наказателно “отговорни за близо 100 убийства”. Групата е изправена също пред обвинявания в изтезания, гонене и принудително избиване. Обвиненията са общо по 10 точки.

Това отсрочи плануваната за 27 юни среща в Белия дом с президента на Сърбия Александър Вучич и специфичния представител на Вашингтон по разговора Прищина – Белград Ричард Гренел.

В понеделник Тачи дойде за разпит от прокурорите за военни закононарушения в Хага, като съобщи, че “никой не може да пренапише историята” за ролята му във войната през 90-те години.

Съгласно процедурата, след чуването арбитър би трябвало да вземе решение дали да има развой, като оформянето на това решение може да отнеме месеци.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР