Разпети петък е - денят, в който е разпнат Исус

...
Разпети петък е - денят, в който е разпнат Исус
Коментари Харесай

Велики петък е! Скърбим за разпването на Христос!

Разпети петък е - денят, в който е разпнат Исус Христос, ден на душевно филтриране. Днес не се работи. На този ден Исус е заровен в каменен саркофаг в пещера, а на входа е подложен голям камък и стража.

Вярващите означават деня със специфичен обред – вървят на черква и минават три пъти под масата за здраве. Така почитат саможертвата на Исус, тъй като “изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество”.

На утринната работа се четат дванадесет фрагмента от Евангелието, които описват за пристрастеностите (страданията – от църковнославянски) на Исус Христос. „ Царски часове” стартира в 8 часа в митрополитския храм „ Света Марина”. От 9 часа е ритуалът с изнасянето на светата Плащеница. Минаването под нея е алегорично погребение на човешките грехове, които Христос изкупува със гибелта си. Затова през целия ден хората минават за помилван и за здраве. Богословите изясняват, че в действителност минаването под издигнатото място в действителност е израз на поклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, само че също по този начин и на признателност за изкуплението, което им е дарил. Вечерта още веднъж в митрополитския храм ще бъде отслужено опело Христово.

На Велики петък не се прави нищо - позволено е единствено да се рисуват боядисаните към този момент яйца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР