Разпадът на глобализацията е определящ за нашето време. Очаквам да

...
Разпадът на глобализацията е определящ за нашето време. Очаквам да
Коментари Харесай

Вацев: Българското общество се движи назад във времето - към епохата на единствената истина

" Разпадът на глобализацията е определящ за нашето време. Очаквам да се появи новият световен хегемон и това е Китай. Епохата на американската надмощие е пред закриване ".

 

Това изясни пред БНР Валентин Вацев. Той разяснява настоящите политически събития и разбирането на историята в книгата си „ Актуалността на предишното “, която към този момент може да бъде открита в книжарниците.

" Има две хрумвания за схващане на предишното. Според едната - това, което е било, към този момент няма да се повтори. Това е концепцията за историята като река и като килер, цялостен с вехтории.

Аз подкрепям противоположната идея. Миналото е постоянно настоящо и продуктивно. Историците се интересуват от опцията да прочетат в него белезите на бъдещето. Аристотел споделя,че бъдещето е сходно на предишното ".

Имам възприятието, че в България историята е наказана да се повтаря на къси цикли, означи още Вацев.

" Българската история не е спираловидна, а е напряко циклична. Например националните произшествия. Идеята е да не се състои рационализация, а когато се състои, тя да е насилствена. Българите като че ли са наказани да изживяват своето историческо време на цикли. Може би повода за това са неприятно научените уроци от предишното ".

Друга значима тематика е философският етюд за негативността на съзнанието. Текстът за ролята на писмеността също е значим.

" Книгата е обединена от общата мисъл, че предишното е живо. Но от време на време обществата не са подготвени да поемат поуките от историята си ".

Бъдещият свят ще е с доста тежки несъгласия, предсказа той.

" Това ще е свят с голям брой местни спорове. Студента война стартира още веднъж. Медиите живеят в своето военно състояние ".

Българското общество се движи обратно във времето - към епохата на единствената истина, счита Валентин Вацев.

" Това е светът на 1984 година. Тези неща са разказани в така наречен антиутопии ".

Той вижда в украинската война началните залпове на трета гореща война, която ще ескалира отвън територията на Украйна.

Действителният спор е Русия-САЩ, всичко останало е надълбоко вторично, уточни още Вацев.

" В Съединени американски щати има могъща военно-политическа формация, обединена в безчет центрове, идеологически централи и научни институти. Те показват ползите на действителната американска власт сега – властта на военно-промишления комплекс плюс тази на мега корпорациите. Става въпрос за едно невидимо ядро, което управлява по-голяма част от международния финансов оборот. Това са силите на войната.

Русия опълчва концепцията за БРИКС. Това е друга културна и геополитическа действителност.

Но въпросът за властта в Русия не е решен. Там се борят не персони, а обществено-политически и стопански групировки ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР