Разочароващо е, че е изключително трудно да накараш хората да

...
Разочароващо е, че е изключително трудно да накараш хората да
Коментари Харесай

Изненадващо не климатичните промени, а инфлацията тревожи младите

Разочароващо е, че е извънредно мъчно да накараш хората да се заинтересуват от тематиката с изменението на климата в случай че не се окаже, че ненадейно се задушават от дима на горските пожари на стотици километри от най-близкото огнище или бягат от наводнено мазе след инцидентна дъждовна стихия, която се трансформира в историческа, съобщи bloombergtv.bg.

Ново изследване от тази седмица откри, че младежите - вярата на човечеството за бъдещето, се интересуват повече от инфлацията, в сравнение с от изменението на климата. Това се случва през година, която евентуално ще се окаже най-горещата в историята на човечеството и е придружена от смъртоносни наводнения, суши, горещи талази и горски пожари.

От една страна, това подсказва, че да правиш прогнози за климата е неблагодарна специалност. От друга страна, е изцяло разумно. През последните десетилетия разноските за лицей, опазване на здравето и жилище набъбнаха доста, а след пандемията от COVID-19, се повишиха и цените на храните и други артикули. Трудно е да се съсредоточиш върху бъдещето на климата, когато стомахът ти къркори и не си сигурен, че ще можеш да си платиш наема.

В реалност обаче изменението на климата и инфлацията са все по-неразривно свързани. По-горещата планета прави сушите, наводненията, горещите талази и разрушителните стихии по-вероятни и по-интензивни. Валежите се трансформират и заболяванията се популяризират по-обширно. Всичко това на собствен ред нарушава селското стопанство, строителството, превоза, производството и други

Природните бедствия и повишението на морското ниво ще създадат някои елементи на света обитаеми единствено от най-богатите, което ще понижи още по-оскъдно жилищата на налични цени. Инфлационните кошмари, породени от пандемията, бяха единствено предвестител на това, което може да се чака.

Според неотдавнашно изследване на Европейската централна банка и Потсдамския институт за проучване на въздействието на климата единствено една гореща вълна е повишила цените на храните в Европа с 0,67% през 2022 година Според изследването бъдещото стопляне може да увеличи световната инфлация на храните с 0,9% до 3,3% годишно до 2035 година, което частично зависи от това какъв брой ще се затопли планетата до тогава. Общата инфлация би могла да се увеличи с 0,3% до 1,2% годишно (инфлацията при питателните артикули нормално е по-нестабилна от общата, заради което евентуалните съмнения са по-големи).

Според изследване на НАСА и редица други откриватели от 2021 година международното произвеждане на царевица може да намалее с 6% до края на века даже при най-оптимистичните прогнози за въглеродните излъчвания. И по-голямата част от този резултат ще настъпи преди 2040 година Проучване на Фонда за отбрана на околната среда демонстрира, че до тогава във всеки окръг в Айова броят на дните с температури, които убиват царевицата, ще се усили с най-малко 45%.

Това лято единствено в Съединени американски щати всички от животновъдите в Небраска до събирачите на водорасли в Лонг Айлънд, пострадаха от по-ниски добиви, защото сушата и морето се стопяват при рекордни температури. Проучване, оповестено през юни в списание Nature, предизвестява, че производителите на пшеница в Съединени американски щати и Китай не са готови за това какъв брой по-разрушителни ще бъдат бъдещите горещи талази.

Междувременно бурите, дефицитът на вода и спиранията на електрозахранването ще нарушат производството. Горещините ще застрашат здравето на селскостопанските, строителните и други служащи, работещи навън, и ще провокират претенции за по-високо възнаграждение и по-добри условия. Пресъхването на реките ще забави транспорта на контейнери. Милиони жилища в Съединени американски щати са изложени на риск от пагубни наводнения, а притежателите им даже не знаят за това. Всичко това води до проблеми с предлагането и по-високи цени.

Технологиите могат да ни оказват помощ да се приспособяваме към по-топлото бъдеще, най-малко ненапълно. Земеделските стопани могат да употребяват по-ефективно земята и водата и да отглеждат устойчиви на топлота сортове култури. Предприятията могат да обезпечат резистентност на инфраструктурата си и да диверсифицират веригите си за доставки. Но всичко това ще бъде скъпо, най-малко в кратковременен проект, което ще усили инфлационния напън. Развиващите се страни ще се борят да се оправят без помощ от развитите страни.

Разбира се, битката с най-лошите последствия от изменението на климата, както и с инфлацията и разтърсванията, които то носи, също няма да е евтина. Ограничаването на световното стопляне до 1,5°C над междинните стойности от прединдустриалния интервал може да коства близо 200 трилиона $ за вложения в зелени технологии до 2050 година, пресмята Bloomberg NEF, което също наподобява много инфлационно. Междувременно обаче тя ще докара до стопански напредък, ще подтиква нови технологии и промишлености и ще предотврати още по-голямо количество бъдеща гибел, опустошения и за някои от нас най-лошото - инфлация.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР