Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство, но

...
Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство, но
Коментари Харесай

Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство, заяви посланикът на САЩ в България

" Разочаровани сме от провалените старания за сформиране на държавно управление, само че считаме, че направените старания през последните девет месеца ще продължат след изборите ", сподели Кенет Мертен, дипломат на Съединени американски щати в България.

" България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса. А на собствен ред участието способства за сигурността на страната и открива благоприятни условия пред нея. Това е чадър на сигурност за България, съобщи Кенет Мертен, дипломат на Съединени американски щати в България, в границите на бизнес – обяд, във формат “АмЧам Икзекютив Клаб ” (AmCham Executive Club), с уредник Американската комерсиална камара в България във връзка 20-ата годишнина от присъединението на България в НАТО.

Темата на срещата беше " България през 2024: вероятности и провокации - бъдещето на Европа и устойчивост на трансатлантическото партньорство ". Участие в срещата взе и президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 – 2017).

Акцентът в изявлението на Мертен бяха взаимоотношенията на Съединени американски щати с България.

“Работата ми като дипломат е да виждам в бъдещето, в връзките на Съединени американски щати с България. И с цел да сме подготвени за бъдещето, от значително значение е да познаваме предишното – освен от неприятните му, само че и от положителните му страни ", означи посланикът.

По думите на Мертен е значимо да се види какъв път е извървян от България през последните 30 години.

“Да, през днешния ден България е изправена пред провокации, само че при всяка страна е по този начин “, сподели той. “България реализира необикновен прогрес през последните 30 години – стопански прогрес, прогрес в демокрацията. Днес е значим ден. Днес ние честваме 20 години от присъединението на България към НАТО – това е необикновено достижение за България “, добави посланикът.

Кенет Мертен обърна внимание в речта си на тематиката за корупцията, за политическата обстановка в страната и даде оценка за свършеното през последните девет месеца. Макар, съгласно него, да следва още доста работа по линия на противодействието на корупцията, той посочи и напредъка на България в това направление, обръщайки внимание, че това е годен проблем за всички страни.

“Бях удовлетворен да видя подхванатите напоследък старания и съм уверен, че през идващите от 5 до 10 години ще се създадат още доста стъпки в тази посока, “ уточни посланикът. Той даде образец с тематиката за правенето на механизъм в България за скрининг на вложенията. Тази тематика беше централна във вчерашния открит конгрес на Центъра за проучване на демокрацията, част от който беше и дипломат Мертен.

“Разочаровани сме от провалените старания за сформиране на държавно управление. Не е наша работа да се месим в тези полемики, насърчавахме намерено участниците да работят дружно за положителни резултати и сме доста удовлетворени от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, незабавно щом се образува държавно управление след изборите “, сподели дипломат Мертен за политическата обстановка в България.

Няма съображение да не бъдем оптимисти за България, уточни той. Институциите ще продължат да работят, България ще продължи да бъде член на Европейски Съюз, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света – в Югоизточна Европа, с което се откриват големи благоприятни условия някой ден всички страни тук да бъдат сътрудници в Европейски Съюз, съобщи Мертен.

“Оптимист съм за това, което следва пред България. Има провокации, само че съм уверен, че въпреки да не са лесни, ще бъдат решени и по този начин България ще продължи по пътя си напред, “, съобщи Мертен. Той напомни и визитата на първата от доста години насам американска бизнес делегация в България от предишния ноември.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР