Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство. Не

...
Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство. Не
Коментари Харесай

Мертен: Разочаровани сме от провала за съставяне на кабинет, надяваме се на продължение след вота

" Разочаровани сме от провалените старания за сформиране на държавно управление. Не е наша работа да се месим в тези полемики. Насърчавахме намерено участниците да работят дружно за положителни резултати и сме доста удовлетворени от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, незабавно щом се образува държавно управление след изборите " , сподели дипломат Мертен.

Той направи изказването по време на бизнес - обяд, във формат " АмЧам Икзекютив Клаб " (AmCham Executive Club), с уредник Американската комерсиална камара в България. Поводът на проявата е 20-ата годишнина от присъединението на България в НАТО, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Няма съображение да не бъдем оптимисти за България. Институциите ще продължат да работят, България ще продължи да бъде член на Европейски Съюз, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света - в Югоизточна Европа, с което се откриват големи благоприятни условия някой ден всички страни тук да бъдат сътрудници в Европейски Съюз ", съобщи Мертен.

" Оптимист съм за това, което следва пред България. Има провокации, само че съм уверен, че въпреки да не са лесни, ще бъдат решени и по този начин България ще продължи по пътя си напред ", съобщи Мертен. Той напомни и визитата на първата от доста години насам американска бизнес делегация в България от предишния ноември.

Кенет Мертен обърна внимание в речта си на тематиката за корупцията, за политическата обстановка в страната и даде оценка за свършеното през последните девет месеца. Макар, съгласно него, да следва още доста работа по линия на противодействието на корупцията, той посочи и напредъка на България в това направление, обръщайки внимание, че това е годен проблем за всички страни.

" Бях удовлетворен да видя подхванатите напоследък старания и съм уверен, че през идващите от 5 до 10 години ще се създадат още доста стъпки в тази посока, " уточни посланикът. Той даде образец с тематиката за правенето на механизъм в България за скрининг на вложенията. Тази тематика беше централна във вчерашния открит конгрес на Центъра за проучване на демокрацията, част от който беше и дипломат Мертен.

" България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса . А на собствен ред участието способства за сигурността на страната и открива благоприятни условия пред нея. Това е чадър на сигурност за България ", съобщи още американският дипломат по време на срещата " България през 2024: вероятности и провокации - бъдещето на Европа и устойчивост на трансатлантическото партньорство ". На нея участва и президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 - 2017).

Акцентът в изявлението на Мертен бяха взаимоотношенията на Съединени американски щати с България.

" Работата ми като дипломат е да виждам в бъдещето, в връзките на Съединени американски щати с България, " сподели той. " И с цел да сме подготвени за бъдещето, от значително значение е да познаваме предишното - освен от неприятните му, само че и от положителните му страни ", означи посланикът.

По думите на Мертен е значимо да се види какъв път е извървян от България през последните 30 години.

" Да, през днешния ден България е изправена пред провокации, само че при всяка страна е по този начин ", сподели той. " България реализира необикновен прогрес през последните 30 години - стопански прогрес, прогрес в демокрацията. Днес е значим ден. Днес ние честваме 20 години от присъединението на България към НАТО - това е необикновено достижение за България ", добави посланикът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР