Размножаването оказва сериозно влияние върху тялото на котката. За първи

...
Размножаването оказва сериозно влияние върху тялото на котката. За първи
Коментари Харесай

Фалшива бременност при котките - симптоми, причини и лечение

Размножаването оказва съществено въздействие върху тялото на котката. За първи път животно е способно да роди котенца на възраст 5-9 месеца. От този миг нататък е значимо деликатно да наблюдавате положението на домашния любим. Проблеми с хормоналните равнища могат да доведат до развиване на подправена бременност. Фалшивата бременност при котка е положение, когато демонстрира признаци на раждане на поколение, само че в действителност плод липсва. При първите признаци на това патологично положение би трябвало неотложно да се свържете с вашия ветеринарен доктор.

Причини за подправена бременност при котките

Тази патология може да възникне заради физиологични или психически фактори.

Психологическите включват следните аргументи:

- Чифтосване с котка, която е болна или е кастрирана. Такова прекарване предизвика отделянето на някои хормони в животното, като пролактин. В същото време равнището на прогестерона понижава. Тялото на домашния любим се приготвя за бременност, като задейства всички свои функционалности и процеси, само че оплождането не се случва;

- Чифтосване в края на цикъла. Съществува висок риск от опазване на жълтото тяло, което провокира проявата на псевдобременност;

- Живот с бременни котки. Ако един от домашните любимци роди поколение, вторият, откакто следи своя родственик, може да одобри държанието. Това предизвика душевен отклонения;

- Силен стрес. Причината за това положение може да бъде разнообразни обстановки, в това число пренасяне, дълготрайно неявяване на притежателя.

Сред физиологичните фактори си коства да се подчертае:

- Хормонален дисбаланс. Това постоянно се случва при възрастни домашни любимци, както и при животни, страдащи от патологии на ендокринната система, като диабет и затлъстяване;

- Заболявания на репродуктивната система от присъщ вид. Това са разнообразни патологии, свързани с гениталните органи, в това число яйчниците и матката;

- Наследственост. Ако вашият домакински любим има генетична предразположеност към сходни проблеми, тогава си коства да го стерилизирате на ранен етап;

- Патологии на щитовидната жлеза. Те също могат да причинят признаци на бременност при котка.

Симптоми на подправена бременност при котка

 Фалшива бременност при котките

За независимо диагностициране на котешката подправена бременност е задоволително да обърнете внимание на следните признаци:

- Внезапни промени в настроението. Силната обвързаност и деликатност бързо се заменят с агресия;

- Проява на инстинкта да бъде майка. Котката се пробва да сътвори зона за бъдещи бебета;

- Подуване на зърната;

- Появата на мукозен секрет от вулвата;

- Проблеми със стомашно-чревния тракт, повръщане, затруднено изхождане.

- Повишаване на температурата;

- Повишен вкус. Важно е, че при естествена бременност, в противен случай, намалява;

- Подуване на корема;

- Качване на тегло;

- Сънливост, апатично положение.

Ако забележите описаните признаци, би трябвало да се свържете с вашия ветеринарен доктор. Той ще организира нужната диагностика и ще откри повода за положението на домашния любим.

Усложнения и последствия от псевдобременността

В този случай животното се нуждае от здравна помощ, в случай че има съпътстващи болести или зародят затруднения. Важно е да се консултирате с доктор незабавно след разкриване на предупредителни признаци. В противоположен случай рискът от развиване на отрицателни последствия се усилва. Това е изключително правилно, когато подправена бременност настава при котка не за първи път. Сред затрудненията си коства да се подчертае:

- Пиометра;

- Ендометрит;

- Мастит;

- Безплодие.

Диагностика и лекуване на подправена бременност при котки

 Псевдобременност при котки

Лекарят преглежда домашния любим и предписва нужните проучвания. Точният им лист зависи от положението на животното и възможното съществуване на други болести. Първо се вземат материали за разбор. Освен цитонамазка, кръвта се изследва и за хормони. Освен това се прави ветеринарен ултразвук. Това ще удостовери тъкмо неналичието на бременност и ще изследва положението на гениталните органи. В взаимозависимост от диагнозата се предписва подобаваща терапия. Това може да бъде интервенция, химиотерапия и др.

Допълнителните рекомендации включват:

- Предписват се медикаменти като антибиотици, седативи и хормони;

- Използването на специфични техники за прекъсване на лактацията.

В началния стадий на патологията, с цел да се лекува, държанието на домашния любим се поправя и се предписва специфична диета за котки. Препоръките са както следва:

- Намаляване на единичната порция на животното, понижаване на наличието на калории в диетата му;

- Стриктно съблюдаване на предписаната диета. Не би трябвало да включва ферментирали млечни артикули. Сухата храна би трябвало да доминира.

- Обръщайте повече внимание на вашия домакински любим, играйте с него по-често и не го наказвайте за грешки;

- Избягвайте меките котешки играчки, които задействат майчинския инстинкт;

- Ако е допустимо, предпазвайте вашия домакински любим от контакт с други животни.

За да избегнете това тежко положение, ветеринарните лекари поучават да кастрирате котката си допустимо най-рано. Това е най-надеждният метод да предпазите котка от псевдо-бременност. Ако планирате да получите поколение от животно, тогава чифтосването може да стартира след 3-то разгонване.

Струва си да напомним, че признаците на подправена бременност са сигнал за нередовност в тялото. Ето за какво би трябвало неотложно да се консултирате с доктор за обзор. Терапията се избира, като се вземат поради самостоятелните характерности на котката. А самостоятелните опити за изцеление на животно могат да влошат обстановката, както и игнорирането на признаците на болестта. Трябва да се разбере, че в някои случаи лечението е продължителна и лишава доста време.

Вижте още: Как да разберем дали котката е бременна?

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР