Разминаването между позициите на президента Румен Радев и премиера Бойко

...
Разминаването между позициите на президента Румен Радев и премиера Бойко
Коментари Харесай

Уикенд новини: Премиер и президент за 30-те години преход, избори в Румъния и Испания

Разминаването сред позициите на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по всевъзможни въпроси от дълго време е традиция

© Юлия Лазарова С архивни фрагменти, черно-бели видеа, мнения на политици и голям брой разкази на позабравени герои от близкото минало медиите означиха 30-ата годишнина от 10 ноември, само че сякаш доста по-голям отзив в неделния ден получи новината, че Кубрат Пулев е победил Райдъл Букър и към този момент е кандидат №1 за международната купа на Международната федерация по бокс.

Не утихват и пристрастеностите към локалните избори. Издигнатите от Българска социалистическа партия претенденти за кметове на столичните региони " Искър ", " Люлин " и " Красна поляна " Борис Цветков, Мая Александрова и Георги Миланов оповестиха, че ще подадат тъжби за анулиране на вота.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Уикендът беше белязан и от откриването на сръбската автомагистрала до българската граница, на което с хеликоптер дойде Бойко Борисов. На фона на нелепите заглавия, че точно той е разкрил автомагистралата, която разрешава на българите да стигат за 5 часа до Унгария, обаче остават изчезналите километри от София до Калотина. Те би трябвало да са подготвени следващата година по това време. По света пък съществена тематика са изборите, и то освен тези във Англия след месец. В Румъния през днешния ден гласоподават за президент, испанците избират парламент, а президентът на Боливия Ево Моралес прикани за нови избори, откакто се оказа, че при вота от 20 октомври е имало нередности.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

10 ноември през погледа на Румен Радев и Бойко Борисов

По мотив 30-годишнината от началото на прехода в България президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов разгласиха специфични изказвания.

" Преди 30 години България пое с възторг по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически разтърсвания, за които българите заплатиха висока цена. Грабителската приватизация , пренаписването на историята, обезличаването на българската просвета и обичаи са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна беднотия ", написа президентът.

Според Борисов обаче " последните 30 години са най-хубавото нещо , което се е случило на страната ни в новата ни история. По време на прехода преминахме през редица компликации - хиперинфлация, всеобщи банкрути на банки, пенсии и заплати по няколко $, опашки пред магазините, празни щандове, блокиране на цялата страна, безизходност. Днес това са мемоари от предишното . България е член на НАТО и на Европейски Съюз, пътуваме свободно по света, Брутният вътрешен продукт бележи растеж всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско равнище ", счита още министър-председателят. ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Още основни събития от уикенда в три фрази

В Румъния избират президент...
Малко над 18 млн. румънци през днешния ден избират президент. Социологическите изследвания сочат, че актуалният десноцентристки президент Клаус Йоханис ще завоюва към 40 % от гласовете, а на второ място с 20% ще остане левият претендент Виорика Дънчила , която до предишния месец беше министър председател на страната. Това значи, че най-вероятно ще има балотаж , който ще се организира на 24 ноември.

... а в Испания - парламент

В Испания пък, където за повторно тази години гласоподават за парламент, най-вероятният сюжет e социалистите на настоящия министър-председател Педро Санчес да победят, въпреки и с по-малко места в Народното събрание, в сравнение с последните избори през април - към 120 от 350. Въпросът е кои ще са техните съдружници , откакто към този момент имат недоразумение с крайнолявата " Унидас Подемос ". Западните Балкани напредват с самодейността " Мини Шенген "

Месец след представянето на самодейността за основаване на район без граници за свободното придвижване на хора, артикули, услуги и капитали сред Македония, Сърбия и Албания са налице и първите съответни стъпки в тази тенденция . На среща в Охрид водачите на трите страни - Зоран Заев, Александър Вучич и Еди Рама, разискаха и утвърдиха декларацията със лист на целите и ограниченията за възстановяване на районното съдействие, измежду които са общ митнически надзор на граничните пунктове, взаимно съдействие във връзка с фитосанитарния надзор, както и свободно придвижване на жителите в трите страни единствено с персонални карти . СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Парламентът гледа бюджет 2020


На изключително съвещание във вторник Народното събрание ще стартира да гласоподава на първо четене проектобюджетите на здравната каса и на държавното публично обезпечаване. В сряда евентуално ще се гледа финансовата рамка на страната. Трите бюджета бяха признати на първо четене от отрасловите комисии в четвъртък.
Изненади не се чакат, защото на този стадий проектозаконите се гласоподават като едно цяло и дебатът върху тях е по-скоро политически и по-принципен.

Как мина третото тримесечие в България и Европа

Националният статистически институт (НСИ) ще разгласява куп макроикономически данни за третото тримесечие идната седмица. Данни за външната търговия през август (за ЕС) и септември (за трети страни) излизат във вторник, а в сряда ще стане ясно с какъв брой нараства междинната заплата в страната през интервала юли - септември. Експресни оценки за икономическия напредък на България пък ще бъдат налични в четвъртък дружно с данни за Брутният вътрешен продукт за останалите страни - членки на Европейски Съюз. Според прогнозите растежът на Брутният вътрешен продукт в страната тази година ще бъде по-голям от миналогодишния ритъм от 3.1%, само че през 2020 година се чака закъснение.

Новият Столичен общински съвет встъпва в служба

На 12 ноември новоизбраните столични общински съветници и кметът на Столичната община ще положат клетва. Тогава ще се гласоподава и за ръководител на Столичния общински съвет, като процедурата се прави скрито и в два кръга. Предложението на ГЕРБ за поста ще бъде Елен Герджиков , който и до момента заемаше тази служба.
Ще бъдат определени и зам.-председателите на общинския съвет, които се оферират от всички политически групи в градския парламент, а гласуването за тях е очевидно.

Турция стартира да връща хванати джихадисти към родните им страни

Анкара ще стартира да репатрира хванатите бойци от " Ислямска страна в Ирак и Леванта " ( ИДИЛ ) към родните им страни от понеделник, декларират от турското вътрешно министерство. Президентът Реджеп Тайип Ердоган от дълго време подлага на критика страните от Европейски Съюз, че отхвърлят да одобряват назад джихадистите, които са техни жители. От началото на идната седмица турските управляващи ще изпращат хванатите бойци към тези страни, даже в случай че тяхното поданство е анулирано.

Мемориална лекция ДЖУ на сър Робърт Купър

" Дипломация и страст " е тематиката на Мемориалната лекция ДЖУ. Тя ще бъде изнесена от сър Робърт Купър и модерирана от Иван Кръстев. Лекцията, проведена от Центъра за демократични тактики, ще се случи на 11 ноември 2019, 18:30 часа, ФНТС - ул. " Раковски " №108, зала 4, ет. 2, София. Сър Робърт Купър е английски посланик и някогашен специфичен консултант на Европейската комисия за Мианмар и по въпроси, свързани с Балканите . Участвал е в развиването на Стратегията за сигурност на Европейски Съюз и Иранското нуклеарно съглашение .

СНИМКА НА ДЕНЯ

Фотограф: Chris Helgren
Пожар избухна този уикенд в региона на Холивуд хилс в Лос Анджелис, като димът понижи мощно видимостта в радиус няколко благи. Огънят е обхванал 34 акра, преди да бъде стеснен от пожарникарите. Въпреки че не е била оповестена евакуация, някои поданици са били принудени да се реалокират поради задушливия дим. Работещите в студията на Warner Bros. също избраха да се изтеглят като защитна мярка.

OUT_OF_OFFICE

Концерт

11.11

Стефан Вълдобрев и " Обичайните обвинени " се завръщат на сцената в зала 1 на НДК за " Големия зимен концерт ". Те дават обещание да забавляват публиката най-малко два часа с най-големите си шлагери.
В НДК от 20 ч., билети: 30 - 60 лева

" Киномания "
14.11


Тазгодишното издание на " Киномания " ще бъде намерено с премиерна прожекция на " Засукан свят " на Мариус Куркински по роман от сборника " Диви разкази " на Николай Хайтов.
В НДК от 19 ч., цялата стратегия на " Киномания ": www.kinomania.bg>
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР