Разминаването между машинния протокол и данните от контролното преброяване на

...
Разминаването между машинния протокол и данните от контролното преброяване на
Коментари Харесай

ЦИК: В 13 секции има разминавания между контролни разписки и машинен протокол

Разминаването сред машинния протокол и данните от контролното броене на разписките е в 13 секции. Изискахме истинските разписки и истинските описи. Имаше разминавания и сред броя дали своят вот по лист и броя разписки. ЦИК извърши две инспекции по случая. Има разминавания за 7 от машините. При 3 или 4 няма записани в машинния протокол гласове, а има разпечатани разписки. Това сподели пред Nova News Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

" Изпратили сме им условията, на които би трябвало да дава отговор хартията за машините. Имахме среща, доставиха ни един тип такава хартия, направихме проби с машините, те работят с нея. Предстои да ни бъдат препоръчани разновидности за отбрани, до 2-3 седмици ще ни бъде предоставена хартия с три типа отбрана ", разкри тя.

" Опитваме се да разберем дали грешката е човешка или машинна. Имаме повече разпечатани разписки, в сравнение с са в машинния протокол. Част от разписките са два пъти по-дълги, а половината са бели. Има и 3 машини, при които разписките са по-малко от записаните в машинния протокол гласове. Трябва да бъде отворен дневникът на машината, с цел да се види какво написа там ", съобщи Матева. И добави, че е пожелан специалист от ДАНС, Българска академия на науките, ИО и МЕУ.

Според нея ЦИК ще постави всички старания да провежда изборите, в случай че има такива скоро, тъй че гласоподавателят да има опция да гласоподава с хартиена или машинна бюлетина, както е по закон. За да се случи това, водят диалози с печатницата на Българска народна банка. " ЦИК е била закупила хартия, само че без специфичните отбрани, а в този момент би трябвало да се купи нова. С мастило също би трябвало да се снабдят. Трудност би било слагането на воден знак на хартията, не е планувано законодателно. Тогава би трябвало да се създаде самата хартия с воден знак, а това лишава повече от 8 месеца ", разяснява Матева. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР