Размествания сред играчите от Топ 5 наблюдават анализаторите от TrendForceБлизо

...
Размествания сред играчите от Топ 5 наблюдават анализаторите от TrendForceБлизо
Коментари Харесай

Пазарът на лаптопи с по-добра от очакваната динамика

Размествания измежду играчите от Топ 5 следят анализаторите от TrendForce

Близо 42 млн. преносими компютри са продадени в света през второто тримесечие на годината

По-добра от предстоящата динамичност сподели международният пазар на портативни компютри през второто тримесечие на 2018 година, сочат данни на анализаторската компания TrendForce. Продажбите са нарастнали с 10,2% по отношение на първото тримесечие и с 2,8% на годишна база, достигайки 41,8 милиона броя.

Лидер на пазара продължава да бъде HP. Благодарение на засиленото търсене в бизнес сегмента и увеличените доставки на хромбуци и потребителски модели, HP реализира растеж от съвсем 20% в интервала април-юни, по отношение на януари-март, продавайки 10,77 милиона броя преносими компютри. Делът на компанията се е покачил от 24,1% през първото тримесечие до 26,2% през второто.

Китайският производител Lenovo остава на второ място с продажби в размер на 8,2 милиона броя, което е растеж от 3,8%, спрямо първото тримесечие. Пазарният дял на Lenovo обаче се е намалил от 21,2% на 20%, заради засилената конкуренция от американските производители HP и Dell.

Dell показва най-впечатляващите темпове на напредък измежду водещите производители на преносими компютри, увеличавайки доставките през тримесечието с съвсем една трета до 8,05 милиона единици. В резултат на това, делът на тексаската компания скача с 3 процентни пункта – от 16,6% на 19,6%. Според анализаторите на TrendForce, американският производител освен се затвърждава като третият по величина състезател, само че към този момент е най-близкият съперник на Lenovo.
още по тематиката
Извън топ 3 в рейтинга има доста пренареждане. Тайванската Acer се изкачва от шесто до четвърто място, като усилва пазарния си дял от 7,5% на 8%. Според TrendForce, 18-процентното нарастване в продажбите на Acer, записано през април-юни, се дължи на забавянето на някои модели през първото тримесечие и прехвърлянето им във второто.

Asus слиза на пета позиция с пазарен дял от 7,4%, по отношение на 8,9% през предходното тримесечие. Анализаторите означават, че резултатите на тайванската марка са били отрицателно наранени от натрупването на остатъци в складовете, което е довело до спад в тримесечните доставки на преносими компютри с 8,6%.

На фона на подготовката за стартиране на нови модели MacBook, американската компания Apple бележи спад в доставките със 7,1%, което води до редуциране на пазарния й дял от 7,7% на 6,5%. В резултат на това, Apple заема шесто място в класацията, само че анализаторите чакат, че с стартиране на обновени преносими компютри MacBook Pro и MacBook Air през третото тримесечие, Apple ще усили доставките и ще възвърне позициите си.

Прогнозата на TrendForce за третото тримесечие, интервала юли-септември, се базира на обичайния растеж в потребителското търсенето и търговете в бизнес сегмента – фактори, които ще допринесат за растеж на международния пазар на портативни компютри. Очаква се доставките да се усилят с 5-6%, спрямо второто тримесечие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР