Размерът на стипендията за докторантите се увеличава с 50% със

...
Размерът на стипендията за докторантите се увеличава с 50% със
Коментари Харесай

Повишават размера на докторантската стипендия на 750 лева. Ще има ли ефект? -

Размерът на стипендията за докторантите се усилва с 50% със задна дата и тя става 750 лева месечно, считано от 1 април 2022 година, реши държавното управление през днешния ден.

Повече пари ще получават към 3500 докторанти в държавните висши учебни заведения и към 300 - в научните организации.

За нарастването са планувани 8,6 млн. лв. в държавния бюджет за тази година.



" Повишението е належащо поради непрестанно растящите разноски за прехрана на живот. Целта е последователно на докторантите да се обезпечат задоволително средства, с цел да могат да се концентрират върху образованието и изследователската си активност и да реализират по-високи резултати. Това ще докара до по-добро качество на образование и доближаването му до условията на работодателите ", твърди Министерството на образованието и науката.

Същевременно отпада опцията за приемане на спомагателни стипендии от докторантите, въведена през 2018 година за привличане и задържане на младите учени в страната.

МОН твърди, че разбор е посочил, че тези спомагателни стипендии не са изпълнили задачата си и през последните години понижава броят на настоящите докторанти. От 2018 година до 2020 година броят на зачислените постоянни докторанти е понижен от 5300 до малко над 1300. Освободените средства ще бъдат разпределени за увеличените стипендии за всички докторанти.

Ще реализира ли това нарастване стремежи резултат?

В научните среди споделят, че вложените средства в докторантите не реализират мечтаната успеваемост, тъй като липсва надзор от страна на МОН - никой не желае от отчислените докторанти, които в никакъв случай не пазят, да върнат вложените от страната в тях средства. Няма и условие висшето учебно заведение или научната организация да върнат получените за тях дотации. Така зачислени докторанти усвояват средства, носят актив на научните си ръководители.

Сега държавното разпореждане за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите в държавните висши училища  възобновяване на сумите единствено при подаване на документи с погрешно наличие.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР