Размерът на социалната помощ да се определя от линията на

...
Размерът на социалната помощ да се определя от линията на
Коментари Харесай

Режат безработните от социално подпомагане за 6 г., ако откажат програма за заетост

Размерът на обществената помощ да се дефинира от линията на беднотия за съответната година, избрана с разпореждане на Министерския съвет (МС. Това плануват промени в Закона за обществено подкрепяне, импортирани от Министерски съвет, признати на второ четене в Комисията по труда, обществената и демографската политика. Сега обществените помощи се дефинират на база на обезпечения най-малък приход. 

В претекстовете се показва, че осъществяването на рекомендациите на Еврокомисията за възстановяване на обсега и адекватността на схемите за най-малък приход е сложено и като изискване за пускане на Плана за възобновяване и резистентност. За реализирането на измененията ще са нужни още 37 милиона 740 хиляди лв., заложени в бюджета за 2022-а година и 87 милиона и 800 хиляди лв. за идната.

С измененията ще се основат условия за усъвършенстване на системата за обществено подкрепяне, както софтуерно, по този начин и във връзка с разширението на обсега на подпомаганите лица и увеличение на размера на помощите, се показва още в претекстовете към законопроекта.

Безработните, които дават отговор на изискванията за подкрепяне с месечни помощи, само че отхвърлят присъединяване в стратегии за претовареност, да се лишават от тази поддръжка за период от шест години , гласи друга смяна. Досега срокът беше една година.

Министърът на труда и обществената политика и упълномощени от него лица имат право на достъп до данни от осведомителните системи, регистрите и базите данни в региона на общественото подкрепяне, поддържани от Агенцията за обществено подкрепяне, при съблюдаване на условията на Закона за електронното ръководство и Закона за отбрана на персоналните данни, плануват още част от признатите текстове.

Цялата философия на измененията са свързани с това да се подсигурява съответната помощ на лицата, за които се планува обществено подкрепяне, разяснява заместител служебният министър на труда и обществената политика Надя Клисурска.

Парламентарната Комисия по труда, обществената и демографската политика одобри на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за фамилни помощи. Измененията са импортирани от Министерския съвет.

Промените засягат отпущането на месечни фамилни помощи за деца с един или двама умряли родители . Сегашната дефиниция " деца с един жив родител " не регистрира по най-хубавия метод опцията децата, за които се отпускат част от месечните фамилни помощи, да са деца с двама умряли родители, прецизираха вносителите. Съгласно измененията те ще продължат да получават такава поддръжка по омекотен ред - без рентабилен тест .

Прието беше предлагането на Корнелия Нинова и група народни представители от " Българска социалистическа партия за България " помощта за началото на образователната година за деца от фамилии с ниски приходи да се разшири освен за 1 клас, както е в този момент, само че и за децата от 2, 3 и 4 клас. Отхвърлено беше друго предложение на социалистите, че размерът на еднократната помощ " за второ и трето дете на родители, обезпечени 24 месеца преди раждането на детето, не може да бъде по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете ". Мнозинството регистрира, че текстът е дискриминационен, от една страна, а от друга - че няма да реши казуса с демографската рецесия. Обвързването на този тип помощ с осигурителния статус на родителите не е вярно, считат от Министерството на труда и обществената политика, чиито представители участваха на съвещанието.

Гласувано беше предложение на депутати от ГЕРБ-СДС еднократната помощ за възпитаници в 1 и 8 клас да бъде предоставяна и на тези деца, които са записани в частно учебно заведение. Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) уточни, че средствата са в размер на 300 лв.. По време на дебата депутати показаха, че за тази помощ се кандидатства, като родителите може и да не се възползват от нея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР