Размерът на необслужваните бързи кредити е достигнал до 346,400 милиона

...
Размерът на необслужваните бързи кредити е достигнал до 346,400 милиона
Коментари Харесай

БНБ отчита ръст на необслужваните бързи кредити с 23% на годишна база към края на септември

Размерът на необслужваните бързи заеми е достигнал до 346,400 милиона лв. в края на септември. Това е с 23 % (или с 65,3 млн. лева) повече по отношение на предходната година, демонстрира статистиката на Българска национална банка, представени от вестник " Сега ".

Търсенето на бързи заеми се засилва през последната година и още веднъж доближава равнищата от преди рецесията с Covid-19.

Над 70% от бързите заеми са предоставени на семействата.

Въпреки, че се назовават бързи заеми поради късия период за връщане на парите и по-лесното разпределяне спрямо изискванията на комерсиалните банки, статистиката на Българска народна банка демонстрира, че най-вече нараства отпущането на заеми с погасителен проект над 5 години. В края на септември техният дял към този момент доминира, достигайки 1,849 милиарда лв..

В края на третото тримесечие на 2022 година броят на банковите депозити на семействата понижава на годишна база с 2,9%, само че, паралелно с това размерът на вложените в банките пари нараства, като доминират депозити от над 50 хиляди до 100 хиляди лв..

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР