Размерът на морския лед в Арктика е бил рекордно малко

...
Размерът на морския лед в Арктика е бил рекордно малко
Коментари Харесай

Рекордно малко количество лед в Арктика за октомври

Размерът на морския лед в Арктика е бил рекордно малко за октомври. Това оповестиха датски откриватели, като прибавиха, че извънредно топлият сезон значи, че той не се възвръща толкоз бързо, колкото нормално, осведоми " Франс прес ".

" Размерът на морския лед през октомври в Арктика ще бъде най-малкият в историята, а темпът на напредък на морския лед е по-бавен от естественото ", акцентира Расмус Тонбое, академик от Датския метеорологичен институт, като означи, че замерване по въпроса се прави от 1979 година

Още през септември откривателите означиха вторият минимален размер на морския лед, регистриран в Арктика, въпреки и не напълно достигащ равнищата, регистрирани през 2012 година

Ала по-топлата от естествената морска вода е забавила образуването на нов лед през октомври.

Температурата на водата в източната част на Арктика, на север от Сибир, беше с два до четири градуса по-топла от естествената, а в залива Бафин беше с един до два градуса по-топла, се споделя в изказване на DMI.

Институтът съобщи, че това следва наклонността, следена през последните години, която беше избрана като " порочна серпантина ".

" Това е наклонност, която следим през последните години, като по-дългият сезон на откритите води кара слънцето да затопля морето за по-дълго време, което води до по-кратки зими, тъй че ледът да не пораства толкоз пълен, колкото преди ", Тонбо споделих.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР