Размерът на месечната стипендия за студентите от Република Македония и

...
Размерът на месечната стипендия за студентите от Република Македония и
Коментари Харесай

Вдигат с 40 лв. стипендиите на студентите от Македония и българските диаспори

Размерът на месечната стипендия за студентите от Република Македония и от българските общности зад граница да се усили от 200 на 240 лева, планува препоръчана смяна в Постановление 90 на Министерския съвет, чието гласоподаване следва след 7 януари.

Изменението внася за разискване министърът на образованието Красимир Вълчев с претекста, че по-голямата част от тези студенти произлизат от региони с невисок витален стандарт и ниският размер на стипендията " съществено разколебава тяхното предпочитание за образование " у нас, изключително когато прилежащи страни им оферират доста по-високи стипендии.

Досегашният ѝ размер " демотивира " младежите да учат в български висши учебни заведения - написа министърът и твърди, че повишението ѝ ще способства за реализирането на националната политика за привличане към родината на младите ни сънародници зад граница и ще увеличи и конкурентоспособността на държавните ни висши учебни заведения.

Миналата година страната усили размера на месечната стипендия с 50 лв., до 200 лева

Всяка година се отпускат до 2000 места за постоянни студенти от българските диаспори над държавния план-прием в университетите ни. Още 30 са места за класираните преди всичко на национални олимпиади по български език и литература в съответните страни и завършващи междинното си обучение в годината на олимпиадата. Те се разпределят сред ученици на учебни заведения в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния, Казахстан.

За македонски студенти у нас всяка година има в допълнение до 150 места в университетите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР