Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд.

...
Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд.
Коментари Харесай

Индустрията на изнесените услуги формира 5.2% от БВП на България

Размерът на аутсорсинг бранша в България възлиза на 2.4 милиарда евро за 2018 година Това демонстрират данните от годишния отчет за развиването на промишлеността на Българската аутсорсинг асоциация. За предходната година промишлеността образува 5.2% от годишния БВП (БВП) на страната, спрямо 4.8% през 2017 година Резултатите на промишлеността на изнесените услуги за 2018 година са по-добри от предстоящите. Оперативните доходи нарастват с 19.5% вместо плануваните в миналогодишното издание 15.8%. При опазване на този позитивен тренд се чака до 2022 година приходите в бранша да се удвоят до 4.8 милиарда евро, а относителният дял на аутсорсинга в Брутният вътрешен продукт да доближи 9.2%.

Анализът е направен от SeeNews и включва данни за 583 български компании, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси (BPO) и ИТ аутсорсинг (ITO) през 2018 година. Съотношението сред двете подразделения на изнесените услуги е съвсем изравнено, с извънредно лек превес на ITO (само 3 компании повече).

Аутсорсинг секторът образува 2% от пазара на труда в България. В него са заети повече от 73 600 души към края на 2018 година (над 9% растеж за последната година). Прогнозите са към 2022 година броят им да надвиши 80 хиляди души. Едновременно с това промишлеността генерира 8.5% от всички разноски за заплати в иконо¬миката през 2018 година Това демонстрира, че заплатите в бранша са в пъти по-високи от междинната за страната. Компаниите от сектора вършат и 7% от всички разноски за обществено обезпечаване в националната стопанска система през годиината.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР