Размахването на крилата на една пеперуда някъде в Сингапур може

...
Размахването на крилата на една пеперуда някъде в Сингапур може
Коментари Харесай

Красива танцьорка омагьосва Пловдив със салса фиести

Размахването на крилата на една пеперуда някъде в Сингапур може да стане причина за възникването на мощно торнадо в Северна Каролина, позволи метеорологът Едуард Лоуренц през 1963 година Тази мисъл роди „ резултатът на пеперудата “ - една от най-нашумелите в научния свят теории на хаоса.

В Европейската столица на културата се следят и по-вълнуващи явления - махването на крилете на пеперудата може да аргументи вихър още на същото място, в сърцата на феновете на кубинската музика. „ Марипоса “ (на испански - „ пеперуда “) е името, което е избрала за своя танцов клуб пловдивската хубавица Виолета Чалъкова. „ Пеперудата е знак на ново начало и независимост “, уверена тя.

Създаденият преди 7 години клуб за салса и бачата се утвърди на оспорваната сцена на европейската столица на културата. Днес танцьорите на „ Марипоса “ надвишават 80. Те подлудяват града при всички по-големи фиести под тепетата -като „ Музика под звездите “, нощните танци в Капана, дефилето „ Моден Капан “ и други.

„ Стъпките са сложни, само че при предпочитание всеки може да ги научи “, усмихва се с схващане Виолета, която е и един от обичаните модели на пловдивските фотографи. Танците не са всичко, което хората намират в залата в „ Кършияка “. „ Разтоварваме се и се забавляваме. Мнозина споделят, че салсата им работи лечебно.

Вместо да вървят на психиатър, идват тук и се зареждат с позитивна сила. Влизаш в залата. Затваряме вратата, пускаме музиката и всичко друго се не помни, проблемите изчезват. Потапяш се в свят на хубост и усмивки, в който има единствено светли страсти “, изяснява танцьорката.

Танците са нейната детска фантазия. „ От дребна обичам тази музика. Латиноритмите мощно ми влияят - щом ги чуя, стартира да ми ври от вътрешната страна. Баща ми тогава не ме пусна на танци, само че по-късно един път видях в едно заведение по какъв начин танцуват салса и доста ми хареса “, спомня си Виолета.

Записва се на курс по латиноамерикански танци. „ В тях има прекомерно доста пози и заучени придвижвания. Стана ми скучно “ добавя тя. Обаянието на салсата открива при един от най-хубавите танцьори в България - Петър Атанасов от клуб „ Поко Локо “.

Виолета напредва извънредно бързо ​- на петия месец за първи път отива на интернационален фестивал в Сърбия. Там за пръв път вижда огромните майстори на салсата и основатели на жанра - кубинците. След няколко години тя узрява за концепцията да сътвори собствен личен клуб в Пловдив.

„ Сега усещам, че животът ми е осмислен. Случва се това, за което съм пристигнала на този свят - да сътворявам наслада на хората и да ги възпламенявам по танците. Да им предам музиката по метода, по който я чувствам “, акцентира Виолета. Пловдивската танцьорка се учи от международните митове на салсата - Барбара Хименес и Диана Родригес.

„ От всяка от тях предпочитам по нещо, което ми харесва. Вграждам го в моя личен жанр “, отбелязва тя. Движенията на Виолета са извънредно леки и изчистени, като че ли не стъпва по земята. Танцът й мощно прилича полета на пеперудата, считат нейните фенове.

Любителите на салсата постоянно вземат участие и на фестивали зад граница - в Барселона, Тунис и Корфу. На българските фиести в Боровец, а към този момент и на интернационалните фестивали като в Охрид, Чалъкова изнася открити уроци за танцьорите от цялата страна.

Върху герба на „ Марипоса “ са изобразени кубинското и българско знаме. България и Куба са свързани в клуба и в този момент танцьорите събират дарения за фамилиите на жертвите от последния вихър на острова.

„ Нейният танц е магия, която ни сплотява и всички в „ Марипоса “ ставаме едно семейство “, споделя сестрата на Виолета - Виктория Кушева. Тя е в клуба от неговото основаване. „ Бях в девети клас и имах потребност тъкмо от такава активност. В началото мислех, че от мен няма да стане танцьор. Но след първата подготовка разбрах, че пристрастеността към салсата е за цялостен живот “, показва Виктория.

Тя интензивно тренира, с цел да усвои новите стъпки и хореографии. „ За мен сестра ми е ентусиазъм, тя ме предизвиква да се боря, да желая да бъда като нея “, добавя тя. Виктория разшифрова и философията на клуба: „ Пеперудата е волна. Ние в „ Марипоса “ сме свободни, забавляваме се, обичаме се и сме задружни “.

Не поглежда бял самун

Виолета усърдно заобикаля тестените произведения. Яде самун единствено в случай че е специфичен. Бял самун не поглежда. Иначе шоколадчета си похапвам, въобще не се лимитирам, усмихва се тя. Набляга на зеленчуците и най-много на зелената салата.

Обича да има и мръвка на трапезата. „ Имам потребност от месо и си похапвам от всичко. Рибката я също я боготворя “, споделя Чалъкова.

Три пъти седмично на фитнес

Като ученичка Виолета Чалъкова се е занимавала старателно с лека атлетика. Бягала е на дълги дистанции и постоянно е била в челната тройка на републикански и районни надпревари.

„ От дребна спортувам и организмът ми го търси. „ Затова отивам на фитнес три пъти седмично, настрана от няколкото часа танци всяка вечер “, отбелязва ръководителката на „ Марипоса “. По думите <210> танците са задоволителни за изгаряне на калориите и извайване на телата.

Виолета споделя, че изготвя самостоятелни стратегии за тренировки и всеки може да свърже с нея при интерес. Тя избира кръговите тренировки и прави супер серии без отмора. „ Много съм издръжлива и ги изтощавам всички “, заключава Виолета.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР