Разлог. От 17 до 24 август се проведе втора етнографска

...
Разлог. От 17 до 24 август се проведе втора етнографска
Коментари Харесай

НИМ: Завърши втората етнографска експедиция в с. Добърско

Разлог. От 17 до 24 август се организира втора етнографска експедиция в с. Добърско, община Разлог. Това оповестиха от пресцентъра на Националния исторически музей (НИМ). Проучванията са част от цялостното етнографско проучване на селото, финансирано от Националния исторически музей. Целта на екипа от етнолози от музея и фолклористи от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките (ИЕФЕМ – БАН), бе да се проучат разнообразни детайли от цялостното материално и нематериално културно завещание в селото, чийто храм „ Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат ” е филиал на НИМ.
Един от фокусите на проучването бе обичайният ритуал „ Водици ”, честван на Йордановден.
Проследен бе и документиран празникът „ Успение Богородично ” – от църковната работа до наложителния курбан, провеждан постоянно в неделя след църковната дата в близката оброчна околност.
Друг значим акцент при изследването бяха фамилните традиции и обреди, присъщи за селото, практикувани и през днешния ден, както и обичайните поминъци на популацията.
В рамките на експедицията продължи проучването на оброци и местности, ситуирани в землището на с. Добърско. В така наречен околност „ Петрово въже “ се намира оброк на „ Св. Петър “, към който се открива фрагментирана керамика. В местността „ Богородица “, актуалният параклис е издигнат върху остатъци от некропол, чиято евентуална принадлежност е от османския интервал. Интерес съставляват оброчните места в местностите „ Атанасова черква “, „ Гергева черква “ и „ Копаната черква “, където ясно личат основи на здания, с ориентировка изток-запад – най-вероятно късносредновековни параклиси или църкви. В самия център на актуалното гробище личат основи на черква, градена с завършени камъни, част от които са непокътнати на място. Според локалните мястото се споделя „ Св. Димитър “.
Теренните експедиции в интервала 18–24 юли и 17–21 август 2018 година обгърнаха и изследваха разнообразни детайли от цялостното материално и нематериално културно завещание на с. Добърско. Сред главните набелязани тематики за проучване бяха национален календар, фамилна обредност, поминъци, обичайно облекло, национални вярвания и светоглед, религиозна просвета, музикален фолклор, а цялостните резултати от проучването се планува да се показват и разгласяват през втората половина на 2019 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР