Разликите в отчета на Софийския университет Св. Климент Охридски са

...
Разликите в отчета на Софийския университет Св. Климент Охридски са
Коментари Харесай

Липсите в отчета на СУ пред Сметната палата са за милиони

Разликите в доклада на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” са за милиони, разясни Цветан Цветков, ръководител на одитния орган, оповестява бТВ.

Преди дни Сметната палата отхвърли да завери финансов доклад на Софийския университет за 2016 година, защото не давал вярна и почтена визия за финансовото положение и имуществото на вуза.

„ Има противоречие на данните, които се показват в доклада, салдото и оборота на СУ с систематизираните данни на останалите факултети ”, разясни Цветков.

Той даде два образеца. Единият е за компютрите в университета, където има разминаване от 4,5 млн. лева, а другият е за разминаване в размер 7 млн. лева сред наличните активи и счетоводните данни на вуза.

„ Университетът би трябвало да извърши инспекция, с цел да откри дали това са счетоводни неточности или неналичия ”, разясни Цветков.

При разплащанията на университета също има нарушавания. „ Имало е трайна процедура служебните задатъци да се изплащат в брой, а не по банка. Разплащането за артикули, депозитите за тръжни процедури и други също са били в брой ”, съобщи ръководителят на Сметната палата.

При инспекция на одитния орган стана ясно, че в президентската акция на Румен Радев има нередности, позволени от инициативния комитет. Те са траяли да събират пари и след приключването на акцията, само че това не се третира като нарушаване на Изборния кодекс.

Финалната сума е към 87 хиляди лева

„ Това демонстрира пропуск в законодателството ”, счита Цветков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР