Разликата в доходите между областите в страната расте, София е

...
Разликата в доходите между областите в страната расте, София е
Коментари Харесай

Доходите ни растат с 240 лева на година, София далеч пред останалите области

Разликата в приходите сред областите в страната пораства, София е надалеч пред останалите 27, демонстрира взаимен разбор на Института за пазарна стопанска система и българската геоинформационна компания Мапекс.

През 2016 година се усилва ролята на столицата като региона, където се генерират най-голямата част от приходите в българската стопанска система. Ефект от тази централизация на приходи се вижда и в област Перник, евентуално заради интензивната ежедневна трудова миграция на работещи от Перник към София. 

Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив съумяват в известна степен да запазят своята форма и мащаб, въпреки приходите в тях да остават надалеч от равнищата в София.

Не по този начин стои въпросът със Северна България (Видин, Монтана, Ловеч, Силистра Разград и Търговище), както и Пазарджик, Кърджали и Сливен в южната част на страната. Там вземат доста по-малко.

От 2001 до 2016 година приходите ни са се повишавали приблизително с 240 лв. на година, т.е. с 20 лева месечно. Така приблизително за страната годишната сума стига 5 167 лева

За съпоставяне - в София тя е 7 349 лв. на човек годишно.

На дъното са Видин, Кърджали, Сливен, Силистра, и Търговище (под 4 хиляди лева./човек годишно). Разликата сред региона с най-високи средногодишни приходи и тази с най-ниски се усилва от 1,8 пъти през 2000 година до 2,1 пъти през 2016 година Разликата е била най-голяма през 2013 година - 2,5 пъти.

Доходите ни се образуват преди всичко от заплата, след нея идва мястото на пенсии и обществени помощи.

Бързото повишаване на приходите в столицата стартира след 2005 година, като преди този момент (в интервала 2001-2005 г.) те се движат към междинните за страната. Като цяло за интервала 2001-2016 година най-голям напредък на приходите се следи точно в столицата – 4,4 пъти, следвана от Стара Загора - 4 пъти.

Относителен спад на приходите пък се вижда в смесените области, както и в Северозападна България. Съпоставката сред приходите на човек от семейството, локалното население и територията демонстрира, че приносът на тези области към общия приход на популацията става все по-ограничен. Това се дължи както на тяхното намаляващо население, по този начин и на относително неподходящата конструкция на приходите на семействата и тежкото положение на пазара на труда. Все още е очевидно изоставането в други области като Пловдив и Бургас. Там, обаче, нарасналата капиталова интензивност и възобновяване на трудовите пазари дават вяра за повишаване на благосъстоянието на семействата в идващите години.

Предвид следеното повишаване на тежестта на приходите от работна заплата в общите приходи през последните години, може да се чака разликата сред най-богатите и някои от най-бедните области да продължи да се задълбочава. Причината е, че приходите от пенсии не могат да поддържат същия ритъм на напредък, какъвто виждаме в трудовите приходи. Това важи с особена мощ за области със застаряващо население и незадоволително добре развъртян пазар на труда като Видин и Кюстендил. Това са и областите, в които пенсиите образуват най-голям условен дял от общия приход на семействата – надлежно 48% във Видин и 41% в Кюстендил.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР