Разликата между цената на борсата за всички потребители и досегашната

...
Разликата между цената на борсата за всички потребители и досегашната
Коментари Харесай

Еленко Божков: Цената на тока ще стане най-малко двойна след либерализацията

„ Разликата сред цената на борсата за всички консуматори и досегашната цена ще бъде мъчно преодоляна. “

Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime някогашният зам.-министър на енергетиката от служебния кабинет на Гълъб Донев – Еленко Божков.
Могат ли да се намерят в едногодишен период 1.6 милиарда лева, с цел да се извърши тази отплата сред цените за бита и една хипотетична борсова цена?
„ Сега цената за битовите консуматори се държи ниска посредством цената на АЕЦ „ Козлодуй “, една трета от чието произвеждане отива за битовите консуматори с тази ниска цена и другите са ВЕЦ-овете “, изясни Божков.
В момента АЕЦ „ Козлодуй “ продава цената за бита на цена от 60 лева за мегаватчас, а нейната себестойност е към 180 лева
„ Тоест, нуклеарната централа продава под себестойността си, с цел да се държи цената за битовия консуматор в някакви търпими за по-голямата част от популацията граници “, добави някогашният зам.-министър на енергетиката.

По неговите думи обаче част от битовите консуматори злоупотребяват с тази ниска цена , употребявайки я за други цели.

Според енергийния специалист, съгласно сегашните условия и плануваната либерализация на пазара, цената на тока за битовите консуматори ще нарасне минимум два пъти .

Божков уточни, че нарастването на цената на тока би трябвало да стане последователно, с ясни критерии по кое време какъв брой ще бъде то . Според него би трябвало да се поправя и усъвършенства методът на установяване на енергийно бедните семейства и методът на тяхното компенсиране.

Бившият зам.-министър на енергетиката е на мнение, че претекстовете за ветото на президента са извънредно точни и добре направени , тъй като изясняват и онагледяват всички дефекти на метода на установяване на енергийно бедните.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР