Разликата между сега и аварията в Чернобил през 1986 г.

...
Разликата между сега и аварията в Чернобил през 1986 г.
Коментари Харесай

Директорът на НИМХ: Няма опасност от завишаване на гама-фона у нас

Разликата сред в този момент и повредата в Чернобил през 1986 година е, че сега няма никаква заплаха. Ситуацията тогава беше друга. Сметките на Националния институт по метеорология и хидрология демонстрират, че радиационния декор в България няма да се промени и няма заплаха.

Това съобщи шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христо Брънзов пред bTV. Снощи след 23:00 ч. беше извършен брифинг в Министерски съвет във връзка появилите се клюки, че има заплаха за страната ни по отношение на пожара, който пламтя наоколо до чернобилската атомна централа.

Брънзов изясни, че системите за ранно предизвестие нормално се зареждат с публична информация, защото Международната организация за атомна сила, при повреда, изпраща доказани данни. Такива обаче не са получавани в резултат на пожара край Чернобил.

Въпреки това към Института е имало запитвания за гама-фона, което е довело до задействането на системите за предизвестие, само че след потребление на публични източници.
„ След задействане на системите стана ясно, че нищо рисково няма да пристигна. Сметките демонстрират, че идващото няма да бъде записано от уредите, тъй като е с една хилядна изменение от % по отношение на естествения гама-фон “, акцентира ученият.

По думите му Национален институт по метеорология и хидрология е способена институция, която има за задача да каже какво, по кое време и в каква централизация ще пристигна над България. Именно по тази причина и системите за ранно предизвестие са при тях.

„ Ако има заплаха ние сме тези, които сме длъжни да осведомяваме ръководещите “, добави той. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР