Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пет дни преди вота е

...
Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пет дни преди вота е
Коментари Харесай

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ/СДС със 70-76 депутати, ПП/ДБ - 43-49

Разликата сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пет дни преди вота е под 10% в интерес на партията на Бойко Борисов

На този стадий е евентуален шестпартиен парламент, с алтернатива и за седма партия, съгласно последното проучване на Центъра за разбори и маркетинг, показано в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Центърът е възложител на проучването, той го и финансира. Допитването е извършено в интервала 31.05-04.06 т.г.

В него са взели участие 821 пълнолетни жители на България, употребявано е „ директно стандартизирано изявление лице в лице “. Методът на образуване на извадката е „ двустепенна гнездова с възможност, пропорционална на размера на гнездата “.

Ако изборите за Народно заседание (НС) са през днешния ден, малко под 10% ще бъде разликата сред възможните първа и втора политическа мощ -ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “(ПП-ДБ) съгласно резултатите.

За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26.4% измежду евентуалните гласуващи, което би осигурило на обединението 70-76 депутати в 50-ото Народно събрание

За ПП-ДБ – 16.6 % или 43-49 народни представители

Движение за права и свободи би получило 15%, 40-44 места в Народно събрание

„ Възраждане “ – 14.5%, 38-42 депутати

„ Българска социалистическа партия за България “ – 8.4%, 21-25 места в Народното събрание

„ ИТН “ – 5.3%, което би им осигурило 13-17 депутати

С „ не поддържам никого “ ще гласуват  4.2% о т интервюираните

Под чертата от четири % за влизане в Народно събрание са „ Солидарна България “ – 3.2 %, което им дава действителен късмет да я прескочат, уточни шефът на Центъра за разбори и маркетинг Юлий Павлов.

За „ Синя България “ било малко евентуално, само че също не е изключено да станат част от 50-ото Народно събрание. До момента за тях биха пуснали бюлетина 2.4% от евентуално гласуващите.

От това, което виждаме досега, единствено сред първите две политически сили мъчно ще се получи двукомпонентна коалиция, която да ръководи, разяснява Павлов. Според него задачата да се излъчи двупартийно ръководство ще бъде още по-трудна, в случай че в идващото Народно събрание има и 7-ма политическа мощ, като и в двата случая ще би трябвало да има трета групировка в ръководството.

След тези избори най-вероятно съставянето на държавно управление ще бъде по-трудно, ще се наложи Движение за права и свободи да бъде към този момент формален, а не подкрепящ сътрудник, което ще сътвори проблеми за ПП-ДБ, разяснява Юлий Павлов. Правителство, в случай че бъде формирано, съгласно него, ще бъде с съдружно съглашение и ясно написани механизми за взимане на решения. По думите на шефа на Центъра за разбори и маркетинг мощно се надценява въздействието върху изборните резултати на корпоративния и купения избор.

На въпрос дали новият парламент ще успее да излъчи постоянен кабинет 33.7% измежду всички и 51.4% измежду евентуалните гласуващи дават отговор с „ да “. По-скоро „ не “ считат 46.9% от всички и 35.2% от евентуално гласуващите. 19.4% от всички или 13.4% от евентуалните гласуващи не могат да преценяват.

Ако въпреки всичко не може да бъде излъчен кабинет, 32.6% от всички и 37.8% измежду евентуално гласуващите са дали отговор, че по-добрият вид би бил кабинет, подсилен от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Вариант „ нови избори “ избират 36.5% от всички, 39.4% измежду евентуалните гласуващи.

Останалите не могат да преценяват.

Според изследването се чака на предварителните парламентарни избори на 9 юни да гласоподават сред 2.5-2.7 млн души, което като % от националните описи е под 40%.

За евровота ще има малко по-малко гласоподаватели, поради най-много, че живеещите в Турция наши сънародници нямат право на глас.

Ако изборите за Екологичен потенциал са през днешния ден, още веднъж най-вече проценти отиват за ГРБ-СДС съгласно данните от проучването.

ГЕРБ-СДС биха имали 26.2% от евентуално гласуващите, което би им осигурило 5 евродепутати

ПП-ДБ – 17.7%, 4 или 3 евродепутати

„ Възраждане “ – 14.8% и трима евродепутати

Движение за права и свободи – 14.1%, три места в Екологичен потенциал

„ Българска социалистическа партия за България “ – 8.1%, двама евродепутати

„ ИТН “ с 5.3%, което им дава опция да вкарат 1 евродепутат

Сред политиците  няма подобен, който да има позитивен рейтинг, има по-високо съмнение , изясни още Павлов. По думите му множеството водещи политици у нас са с доверие под 20%.

Най-високо доверието е към президента Румен Радев -42.6%, недоверието към него е- 44.1%

Вицепрезидентът Илияна Йотова – 37.1% доверие, 49.3% съмнение

Служебният министър председател Димитър Главчев събира доверието на 18.3% от запитаните и 65.2% му нямат доверие

Бойко Борисов – 24.3% доверие, 69.2% съмнение

На Кирил Петков имат вяра 18.7 % от запитаните, 73.4% - не

Асен Василев е с 17.3% доверие, 78.5% – съмнение

Костадин Костадинов се употребява с доверието на 18.1%, 77.2% са дали отговор отрицателно

Делян Пеевски – 7.5% доверие и 84.8% съмнение

Джевдет Чакъров – 7.5% доверие, 73.3 – съмнение

Корнелия Нинова – 13% от запитаните й имат вяра, 74.4% - не

Слави Трифонов – 15.2 доверие, 69.7 съмнение

При институциите само армията е с позитивно доверие – 52%, недоверието е 36.7%

Най-високо е недоверието към прокуратурата – 72.5 %, доверието е 14.3%

Народното събрание също е с висок % на съмнение – 72.4%, доверие – 14.8%

Полицията се употребява с доверието на 37% от запитаните и съмнение от 47.3%

Запитани по какъв начин се е справило държавното управление „ Денков-Габриел “,  27.5% намират, че е било сполучливо, а несполучливо – 68.2%. Справя ли се служебното държавно управление на Димитър Главчев  - 20.3% дават отговор с „ по-скоро сполучливо “, 48.5% с „ по-скоро несполучливо “.ПП-ДБ носят главната отговорност за провалената ротация, счита по-голямата част от запитаните – 23.8%; ГЕРБ-СДС – 17.3%.

Сред сериозните проблеми на страната най-много участниците в допитването показват корупцията в правосъдната промяна и неприятното ръководство на страната.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР