Различните варианти на ковид продължават да циркулират, въпреки че статистиката

...
Различните варианти на ковид продължават да циркулират, въпреки че статистиката
Коментари Харесай

COVID-19 продължава да циркулира - протича по-леко, но може да доведе до проблеми със слуха

Различните разновидности на коронавирус не престават да циркулират, макар че статистиката на боледуващите регистрира единични случаи. Най-често това се дължи на лекото протичане на инфекцията, което пациентите постоянно окачествяват като простуда. Лекарите предизвестяват, че боледуването не е безобидно и може да докара до загуба на слуха.

Не е като да са сюрпризирани. Пациенти с проблеми в слуха доста са се нараснали от началото на коронавирус епидемията. Но растежът им в този момент, когато тя е заспала, основава паники.

" И предходните разновидности на болестта при коронавирус даваха нарушавания на слуха, т.е. засягане на слуховите нерви, защото вируса е ототоксичен. По последния вид е малко по-особен и основава проблеми. - Защо? Протича леко ", изясни доктор Евгени Душков – УНГ експерт, ДКЦ " Софиямед ".

Със доста отслабена мощ на вируса, пък и множеството имунизирани, хората даже и не подозират, че са преболедували. Към кабинета на лекаря отиват по-късно с недоволство от звук в ушите и от теста, ковидът към този момент става забележим.

" И когато създадем съответните проби, откриваме, че имат сериозен неврит, т.е. засягане на един или двата слухови нерви и то забележете – при младежи на 30 години виждаме 50-70-процента загуба на слуха ", сподели още доктор Евгени Душков.

Освен лекото протичане и подценяване на признаците, най-често става дума за наново засягане на нервите на слуха след предходно преболедуване, което изяснява утежняването и по-трудното му възобновяване. И навременното лекуване доста значимо. Затова лекарят упорства да ускори вниманието върху признаците, с изключение на класическата загуба на подушване и усет.

" Продължителна болежка в гърлото, кашлица повече от месец, суха освен това, не вярвайте, че сте настинали, изключително в случай че цялото семейство сте изстинали едновременно. Някои пациенти стартират да губят съгласуваност, мъчно карат някои оттогава получават световъртежни проблеми ", разясни доктор Евгени Душков.

Зачестилите случаи на слухови затруднения не могат да се свържат с оповестеното от СЗО нараснало внимание към две от разновидностите на Омикрон разновидността на коронавирус. За в този момент резултатът им не може да се оцени, само че пък слага на дневен ред имунизационното държание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР