Различни видове, като гущери и змии, са способни на тъй

...
Различни видове, като гущери и змии, са способни на тъй
Коментари Харесай

Някои гръбначни животни от женски пол се размножават без партньор

Различни типове, като гущери и змии, са способни на така нареченото " непорочно зачатие "
Змия във Англия, заченала непорочно и родила 14 бебета, притегли вниманието към способността на някои женски типове да се възпроизвеждат без сътрудник, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Чудо? Резултат от загадка среща? Отговорът на тези въпроси дават експертите. Те изясняват, че женските от някои типове имат способността да се развъждат безполово, без сперматозоиди от мъжки образец. Процесът се назовава партеногенеза, от гръцките думи за " девственица " и " раждане ".

Тази дарба имат някои растения, инсекти, земноводни, влечуги, птици и риби.

Наскоро в аквариум в Северна Каролина се спомина женски склон на име Шарлот. Смяташе се, че рибата е заченала " непорочно ", макар че тя по този начин и не роди и не стана ясно дали въобще е очаквала поколение.

Някои оси, ракообразни и гущери се развъждат единствено посредством партеногенеза. При други типове обаче това е необичайност и нормално се следи в плен, в случаи, когато женските са отделени от мъжките, изяснява Деймиън Чапман от Морската лаборатория и аквариум " Моте " в Сарасота, Флорида.

Във Англия Роналдо - 6-метрова дъгова боа на 13 години, роди предходната седмица, откакто не е имала контакт с други змии в продължение на най-малко девет години, съгласно колежа на град Портсмут, който я отглежда.

Един от методите, по които може да се случи партеногенезата, е когато яйцеклетка на женската се слее с друга клетка. Често това е клетка, останала от развой, който разрешава на женската да сътвори яйцеклетка. Тази клетка, известна като полярно тяло, дава на яйцеклетката генетичната информация, която нормално получава от сперматозоида. Клетката стартира да се дели, което води до основаването на ембрион.

По думите на Чапман не е ясно какъв брой доколко партеногенезата е публикувана в дивата природа. Процесът обаче е следен отвън плен измежду тип застрашени дребни риби в крайбрежните води на Флорида.

" Смятаме, че в някои случаи женските се развъждат по този метод, защото не са намерили мъжки, когато те са прекомерно малко ", споделя специалистът.

Според Чапман потомството от партеногенезата има по-малко генетични вариации, което може да докара до проблеми в развиването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР