Различията между САЩ и Европа по иранския въпрос изглеждат по-дълбоки

...
Различията между САЩ и Европа по иранския въпрос изглеждат по-дълбоки
Коментари Харесай

Пропастта между Тръмп и Европа по отношение на Иран стана още по-дълбока

Различията сред Съединени американски щати и Европа по иранския въпрос наподобяват по-дълбоки от всеки път след внезапното повишаване на напрежението в последните дни, само че Париж, Лондон и Берлин биха могли да се опитат да употребяват обстоятелството, че Доналд Тръмп открехна вратата за дипломацията.

" В последните три години пропастта продължава да се задълбочава ", отбелязва Бенжамен Хадад, френски откривател от " Атлантически съвет " - мозъчен концерн във Вашингтон.

След гибелта на авторитетния ирански военачалник Касем Солеймани при американски въздушен удар и преди ответните офанзиви на Техеран против бази с американски военни в Ирак американският държавен секретар Майк Помпейо се отхвърли от дипломатическите клишета и укори европейците, че не са били " толкоз потребни ", колкото е очаквал, в поддръжката си за Съединени американски щати. Франция " просто не е права ", отвърна той на френска министърка, декларирала, че светът " е станал по-опасен " след гибелта на Солеймани.

В сряда, в изявлението си, чиято цел бе да се сложи началото на стадий на усмиряване, американският президент тържествено изиска поддръжката на европейските съдружници, които не престава да подлага на критика.

Той изиска две неща: съдружниците да постъпят като Съединени американски щати и да излязат от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, също по този начин да усилят военните си старания в Близкия изток.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР