Разкриват 570 секции, в 300 гласуването ще е с машиниВъншно

...
Разкриват 570 секции, в 300 гласуването ще е с машиниВъншно
Коментари Харесай

6,7 млн. лева ще струва вотът в чужбина

Разкриват 570 секции, в 300 гласуването ще е с машини
Външно желае позволение от 128 страни

Бюджетът за осъществяване на предварителните парламентарни избори в чужбина е 6,7 млн. лева, оповестиха от Министерството на външните работи.

От съвсем 570 планирани секции зад граница в 300 ще се гласоподава машинно, сочи анализът на външното министерство. С машини най-масово ще се гласоподава в Турция - от 57 секции там в 46 се чака вотът да е с машини. На предходните парламентарни избори на 4 април, секциите в чужбина бяха 465.

От 128 страни, до които е отправено искане за позволение, 17 страни към този момент са дали единодушие за осъществяване на предварителния избор на 11 юли. Сред тях са Англия, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев разяснява обсъжданото предложение по време на съвещание на Министерски съвет на 11 юли да могат да гласоподават единствено българите зад граница, които заплащат налози у нас.

“Това е политическо решение. За да нямат право български жители, които не си заплащат налозите у нас, да гласоподават, би трябвало да се преработи Изборният кодекс. А за това би трябвало да има парламент.”

Посолствата на България изпращат мнения за разкриване на секции до ЦИК. Калин Анастасов, който е част от работната група за образуване на вота към външното министерство, съобщи, че не се предлага понижаване на секции.

В осъществяване на интернационалните си задължения и според Изборния кодекс, Министерство на външните работи насочи предложения за интернационално наблюдаване на плануваните за 11 юли 2021 година избори за народни представители в Република България.

Постоянното ни посланичество във Виена изпрати вербални ноти с покана до страните - участнички в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), Бюрото за демократични институции и права на индивида и Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Международното наблюдаване ще бъде спомагателна гаранция за провеждането на почтени избори, което е главен приоритет на държавното управление, оповестиха от външно.

Тройно нарастване
Над 120 секции в Обединеното кралство
Посланикът ни Марин Райков разгласи, че в Обединеното Кралство е допустимо да има над 120 секции за гласоподаване. “Посолството е отправило предложение да стартираме планове с работна догадка за над тройно нарастване на броя на секциите по отношение на предходните избори”, споделя в изказване дипломатът ни. “Нашата позиция е, че няма потребност от тройни и четворни секции, за каквито бяхме настояли на предходните избори за да бъде обезщетен лимитираният тогава брой на СИК по места”, сподели Райков. От ЦИК показаха 84 възможни секции. “Това никога не би трябвало да се възприема като финален брой, защото срокът за установяване на изборните секции в тези места ще е явен не по-късно от 19 юни”, сподели по този мотив ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР