Разкриването на престъпления е от компетентността на МВР и на

...
Разкриването на престъпления е от компетентността на МВР и на
Коментари Харесай

Прокуратурата чака МВР, за да се задейства срещу пропутинските тролове

Разкриването на закононарушения е от компетентността на Министерство на вътрешните работи и на ДАНС, повтаря държавното обвиняване

Прокуратурата чака Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да се задейства против пропутинските " тролове " в България, които в обществените мрежи утвърждават войната против Украйна и възхваляват съветския президент Владимир Путин. Това се схваща от отговорите на държавното обвиняване на въпросите на " Сега ". Преди дни юрист Александър Кашъмов напомни на прокуратурата, че пропутиската агитация в действителност е закононарушение. Член 419а от Наказателния кодекс гласи, че " който по какъвто и да е метод оправдава, отхвърля или жестоко омаловажава осъществено закононарушение срещу мира и човечеството и с това сътвори заплаха да се упражни принуждение или да се сътвори ненавист против обособени лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, вяра, генезис, национална или етническа принадлежност, се санкционира с отнемане от независимост от една до пет години ".

" Разследването на закононарушения по чл.419а от Наказателен кодекс е от компетентността на Софийската градска прокуратура. При определяне на данни за осъществени действия от подобен темперамент сме сигурни, че ще бъдат подхванати всички нужни дейности, съгласно пълномощията на прокуратурата, дадени й от закона ", изяснява прокуратурата. И незабавно, в стила на последните й престрелки и обвинявания към Министерство на вътрешните работи за зле свършена работа, добавя, че " разкриването на закононарушения, в това число събирането на задоволително данни и доказателства и за този тип противозаконна активност, е от компетентността на Министерство на вътрешните работи и на ДАНС. За момента прокуратурата не е известена от Министерство на вътрешните работи и ДАНС за подхванати дейности по отношение на " пропутинските тролове в България ", както ги определяте в запитването си ", се споделя в отговорите на прокурорския пресцентър до " Сега ". В доста други случаи обаче прокуратурата не е чакала Министерство на вътрешните работи и ДАНС, а се е сезирала и сама от изявления да разпорежда инспекции.

В отговорите си прокуратурата припомня, че преди 2 години внесе в съда искане за преустановяване на регистрацията на " Български народен съюз Еделвайс " (БНС-Еделвайс), който провежда шествието Луковмарш. На първа инстанция прокуратурата загуби, само че стачкува решението пред Софийския апелативен съд. Неговото решение се чака, демонстрира инспекция в деловодните регистри. Друг случай, за който прокуратурата напомня, с цел да илюстрира интензивността си, е импортираният обвинителен акт против Боян Расате.

В настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова за уволнението на основния прокурор Иван Гешев наред с всичко се сочи и програмата за съдействие на прокуратурата с съветската прокуратурата (в Европейски Съюз такава има единствено още Унгария). Близкото съдействие и черпене на преден опит, стартирано от Сотир Цацаров, продължава и при Гешев. И това буди безпокойствие, като се има поради какви са дейностите на днешната съветска прокуратура и пренебрежителното ѝ отношение към правата на индивида, написа още в настояването на Йорданова, което Висшият правосъден съвет ще прегледа в четвъртък.

ДРУГО МНЕНИЕ

За разлика от сътрудника си Кашъмов различен прочут юрист - Михаил Екимджиев, счита, че прокуратурата не може да търси отговорност на никого по член 419а за пропутинската агитация, до момента в който няма финален правосъден акт, с който да е прието, че Русия е направила закононарушение срещу мира и човечеството. Това е прерогатив на Международния съд в Хага. Едва тогава някой би могъл да попадне под ударите на закона, счита Екимджиев.

" Смехотворно е да се твърди, че даже да имаше опция прокуратурата би направила нещо с цел да откри военни закононарушения, осъществени от Русия, в случай че не направи нищо и сложи чадър над следствието за атентата против Гебрев, за гърмежите в български оръжейни фабрики и за слугинажа на Борисов и ГЕРБ, които прокараха съветския газопровод за наша сметка и с помощта на който стана допустима тази война в Украйна ", добави Екимджиев пред " Сега ".

Той употребява и случая да повдигне въпрос, който съгласно него остава в сянка. " Изумен съм по какъв начин същите " медии ", които защитаваха Борисов, Пеевски и Гешев, безусловно като стена застанаха на страната на Русия, в този спор ", уточни юристът. И продължи: " Помислете си каква може да е повода. Отговорът е самоподразбиращ се - търсете парите и ползите. Това, което сплотява Борисов, Пеевски и Гешев, са мръсните и лесни съветски пари ". По думите му маските са паднали и е станало ясно кой на какъв финансов запас разчита.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР