Разкриването на неудобни истини води до притискане и тормозСофтуерните инженери,

...
Разкриването на неудобни истини води до притискане и тормозСофтуерните инженери,
Коментари Харесай

3/4 от софтуеристите получават отмъщение, ако „бият тревога“

Разкриването на неуместни истини води до прилепяне и тормоз

Софтуерните инженери, които са очевидци на нередности и нарушавания на работното си място, всеобщо избират да премълчават поради боязън от отмъщени
(снимка: CC0 Public Domain)

Три четвърти от софтуерните инженери, докладващи за злоупотреби на работното си място, са били обект на някакъв тип възмездие, разкри ново изследване. Това са разработчиците, които изваждат на бял свят неуместни истини за фирмите, в които работят – „ бият паника “ за нередностите (т.нар. „ whistleblowing ”).

Анализ на компанията за пазарни изследвания Survation откри, че малко повече от половината (53%) от софтуерните инженери имат съмнения за злоупотреби на работното място. От тях 75 % са претърпели някакъв тип възмездие, откакто докладвали за сходни проблеми пред своите работодатели. Ако са избрали да не подвигат звук по отношение на непозволените дейности, то водещият фактор за премълчаването е точно страхът от възмездие (59 процента).

За задачите на изследването непозволените дейности са дефинирани като нарушение на професионалните стандарти, немарливост, подкупване, машинация, незаконна активност, правосъдни неточности, опасности за здравето и сигурността, увреждане на околната среда или нарушение на законови отговорности, в това число дискриминация. Наред с тях като непозволени дейности се окачествява и умишленото прикриване на изброените феномени.

Британският компютърен академик Джунейд Али, инженер и помощник на Института за инженерство и технологии, е основен откривател в изследването, озаглавено „ Тъмната страна на създаването на програмен продукт “. Али разкрива сериозните аргументи софтуерните инженери да могат да „ подвигат паника “, когато са очевидци на евентуални нередности в системите или методите към инженерството.
Един от най-фрапиращите образци за сходни нередности е злополуката на ИТ системата „ Post Office Horizon “ в Обединеното кралство.

В този случай стотици чиновници бяха непозволено наказани за машинация заради проблеми, които в действителност са подбудени от софтуерни неточности. Скандалът обгръща интервал от над 20 години. В това време стотици ръководители на пощенски клонове из Обединеното кралство бяха упрекнати и наказани за заграбване на служебни пари, без действително да са откраднали каквото и да е. Сумите, за които хората са набедени, че са присвоили, възлизат на хиляди лири във всеки обособен случай. Невинни, само че наказани поради неналичието на парите, доста от пощенските чиновници претърпяха житейски пъкъл, принудени да изплащат незаслужени наказания, губейки работата си, неспособни да изплатят ипотеките си, отхвърлени от обществото, събрали ненавистта на съгражданите и най-близките си. Някои изтърпяха престой в затвор, което на собствен ред унищожи фамилиите им. Двама се самоубиха.
още по темата
Развитието на AI и сривът на борсата за криптовалута FTX също е сходен случай. Такива обстановки акцентират нуждата от бистрота, се твърди в отчета на Survation.

„ Последните разработки демонстрират фундаменталното значение на това софтуерните инженери да се усещат свободни да вдигнат паника, когато схванат за евентуални непозволени дейности, “ споделя доктор Али. „ За страдание нашето проучване сподели, че софтуерните инженери не са задоволително предпазени, когато би трябвало да създадат сходно нещо “.

Методите, посредством които софтуеристите биват принуждавани да си мълчат, се простират в голям набор. Отмъщението за изявление не неуместните истини може да варира: от наказания за „ непозволено разгласяване “ до индикатори за разработка на програмен продукт по „ промишлен стандарт “, които не регистрират рисковете за обществото. „ Това следствие акцентира систематичните и дълбоки проблеми, които имат влияние върху цялото общество, като се има поради какъв брой интегрални са компютрите в целия ни живот “, споделя Али.

Той добави: „ Нашето следствие сподели наклонност проблемите да се замитат под килима, до момента в който доближат точката на шупване, вместо да се търси метод за решението им. Това не е нито демонстрация на състрадателност към забърканите, нито е почтено към тях. “

Страхът от възмездие е главната причина мнозина софтуерни експерти да си мълчат, когато са очевидци или директни участници в нередности. Един на всеки шестима софтуерни инженери се усеща некадърен да изрази хрумвания или терзания, да задава въпроси или да признае неточности без боязън от отрицателни последствия.

Професионалните организации също дефинират стандарти за докладване на риска. Например Кодексът за държание на Института по инженерство и технологии гласи, че инженерите са виновни да подсигуряват, че всеки, който отхвърля техните препоръки, схваща обвързваните с това опасности и, когато е уместно, за информиране на работодателя по отношение на тези опасности.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР