Разкриването на Градът на мъртвите /на некропола/ и на големия

...
Разкриването на Градът на мъртвите /на некропола/ и на големия
Коментари Харесай

Фоторепортаж в БЛИЦ! Разбулиха тайните на "Града на мъртвите"

Разкриването на " Градът на мъртвите " /на некропола/ и на огромния площад са най-големите археологически открития, направени през този сезон в Перперикон. Това заяви в ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

По думите му гробовете в некропола са по християнски бит - изток/запад и са оградени и покрити са с каменни плочи, като съвсем всички са във тип на саркофази. В тези гробове са били погребвани по-високопоставени хора и това се удостоверява от откритите персонални украшения - пръстени, гривни, обеци, изясни археологът.






Проф. Овчаров заяви, че всички тези украшения са от 12-14 век. Сред тях най-интересен е пръстенът, на който е изобразена сцена, обвързвана с Благовещение. Всички фигурки са от бронз.

Археологът сподели, че гробовете в " Градът на мъртвите " са фамилни, като има и два гроба с надгробия, които са с изображения. Намирането на надгробия от този интервал е рядко, защото от тази ера гробовете са били едва маркирани на повърхността или въобще не са били маркирани, изясни проф. Овчаров.






Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР