разкрива нови безобразия в Столична община - за евтин ПР

...
разкрива нови безобразия в Столична община - за евтин ПР
Коментари Харесай

ВМРО разкрива нови безобразия - за евтин ПР „Спаси София“ пускат незаконна трамвайна линия

разкрива нови безобразия в Столична община - за на ниска цена ПР „ “ пускат противозаконна трамвайна линия. В Кремиковци се кърпят улици по цени „ на око “. 

Това откри общинският консултант в СОС, заместник-председател на комисията по превоз и зам.-председател на Карлос Контрера. В две поредни изявления на страницата си във „ Facebook “ той дава светлина на два следващи абсурда, които са позволени от екипа на кмета.

„ От известие на Център за градска подвижност ЕАД разбрах, че заместник-кметът по превоза разкривал нова трамвайна линия. Нови линии и промени в направления на съществуващи линии от градския превоз се правят с решение на СОС! Такова няма! Следователно заместник-кметът по превоза от „ “ се кани да разкрие нелегално нова линия на публичния превоз. Скандално! Съвсем я подкараха през пръсти. Това ли Ви е смяната?! “, пита зам.-председателят на Комисията по превоз в СОС.

Контрера се гневи и на обстоятелството, че заради от дълго време установената от него и сложена като проблем пред общинарите липса на задоволително водачи в градския превоз на София, новата линия ще смъкна коли и водачи от трамвайна линия 20.

„ Което за жителите значи повече очакване по спирките и по-дълго време за пътешестване с ТМ 20. Тази явна недомислица на „ спасителите “ е на път да стане факт... По трасето има и механически проблеми (една от стрелките е ръчна), което значи в допълнение закъснение. “, изяснява обстановката той.

„ Не мога да проумея по какъв начин е допустимо да се вършат сходни каубойски осъществявания. Нещо повече, във вторник (05.03.2024 г.) зам.-кметът по превоза не благоволи даже устно да уведоми комисията по превоз от кумува срама за концепцията си. Това е просто цялостно безсрамие! “, обобщава още зам.-председателят на.

За втория проблем Карлос Контрера е извикал през вчерашния ден за чуване в СОС кмета на регион „ Кремиковци “ Лилия Донкова.

„ Как може един квадратен метър асфалт, полаган от една и съща компания по еднакъв контракт, да коства друго? “ - този въпрос е задал общинарят, а въпросът той разказва в детайли във „ Facebook “:

През декември 2023 година внесох запитване с съответни въпроси, свързани с настоящата поддръжка на улиците в регион „ Кремиковци “ през 2022 и 2023 година Повод за питането ми бяха голям брой недоволства от улици с дупки, кратери, неравности. От трите контракта за настояща поддръжка (т.нар. кръпки) ми беше възложен единствено един и то без цените на квадратен метър. За другите два ми беше отговорено да си ги диря в Агенцията по публичните поръчки. В отговора на регион „ Кремиковци “ няма нито ред за цените на кв. метър асфалт по настоящ ремонт.

От получената писмена информация след изчисление на заплатеното и регистрираните квадратури положен асфалт излезе, че цените за 1 кв.м. варират от 49,84 лева кв.м. през 51,9 лева кв.м., 110 лева кв.м., 140,09 лева кв.м., 144 лева кв.м. до 147,7 лева кв.м., даже 177 лева кв.м. Това са цени по един контракт на един реализатор за една и съща активност. Така излиза, че кърпенето на една дупка коства от 49 лева до 147 лева Подчертавам, че това е контракт за настоящ ремонт, т.е. приказваме за изкърпване на най-горния, износващия пласт асфалт. Тук не става дума за изцяло създаване на улица, път или площад.

Разликите са фрапантни и не беше обещано разумно пояснение какво е довело до тези брутални разлики. Всички тези поправки са платени. Според отговора на кмета на регион „ Кремиковци “ Донкова наказания не са налагани на изпълнителите, а когато се усъмних в зала, че е имало проблеми с качеството на някои поправки, внезапно се оказа, че изпълнителите по гаранционни периоди са били връщани да преправят.

От извънредно шаблонизирания и къс отговор излиза, че за 2022 година и 2023 година регион „ Кремиковци “ е ремонтирал не повече от 15-16 улици в целия регион. Има обитаеми места, където нищо не е ремонтирано по пътната мрежа - да вземем за пример с. Горни Богров, кв. „ Ботунец “ и така нататък

Тъй като данните са притеснителни ще желая от кмета да направи цялостна финансова инспекция за интервала 2019-2023 година по какъв начин са харчени парите за настоящ ремонт на улици (кръпки) в регион „ Кремиковци “. Убеден съм, че част от истината беше спестена в отговора на моето запитване. И няма по какъв начин да приема, че цената на един квадратен метър кръпка може да бъде 177,9 лева кв.м.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР