Разкритията в Досиетата Пандора очертават редица проблеми, които изискват решителни

...
Разкритията в Досиетата Пандора очертават редица проблеми, които изискват решителни
Коментари Харесай

Емил Радев: Борбата с финансовите злоупотреби в ЕС изисква по-добро трансгранично сътрудничество

 " Разкритията в " Досиетата Пандора " обрисуват редица проблеми, които изискват решителни стъпки за ограничението на данъчните убежища, нерегламентираните офшорни действия и непрозрачните тръстове ". Това разяснява евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев във връзка резолюцията по отношение на " Досиетата Пандора ", която се гласоподава през днешния ден в Европейския парламент. 

Според данъчната обсерватория на Европейски Съюз размерът на международното финансово благосъстояние, съсредоточено в данъчни убежища през 2017 година, възлиза на 7 900 милиарда евро, което се равнява на 8% от международния БВП (БВП). Резултатът е загуба на данъчни доходи в размер на към 155 милиарда евро годишно в международен мащаб. Данните за Европейски Съюз демонстрират, че в офшорни зони се държат 2 300 милиарда евро, които съставляват към 11% от общото чисто благосъстояние. Така загубите в следствие от отбягване на корпоративното данъчно облагане в Европейски Съюз варират сред 50 и 70 милиарда евро годишно. Сумата може да доближи съвсем 190 милиарда евро, в случай че бъдат включени и други фактори, сочат анализите.   

Емил Радев взе участие в изработването на проекторезолюцията, подкрепена от болшинството от политическите групи в Европейския парламент. Документът е естествено продължение на провелите се диспути по тематиката в границите на миналата пленарна сесия. Участието на българския евродепутат от името на Европейската национална партия се базира на опита му в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал като непрекъснат докладчик по тематиката за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Представители на ЕНП, включени в работата по проекторезолюцията, са и сътрудниците му от Германия и Португалия – Маркус Фербер и Лидия Перейра от Комисията по стопански и парични въпроси и Подкомисията по данъчните въпроси. 

" От една страна, " Досиетата Пандора " са знак, че е належащо по-добро съдействието сред административните, правосъдните и правоприлагащите органи в границите на Европейски Съюз. От друга страна, явно към момента има много недостатъци във връзка с метода, по който държавите-членки транспонират и ползват законодателството в региона на битката с изпирането на пари ", счита Емил Радев. 

  " Предложенията, които Европейската комисия разгласи в оповестения през юли пакет за битка с изпирането на пари, ще дадат решение за част от правните пропуски, както и за разликите и несъответствията в използването на законодателните ограничения в държавите-членки. Трябва да се затегнат разпоредбите за регистрация на действителните притежатели и условията за докладване. Очаквам значима роля да изиграе и основаването на новия орган на равнище Европейски Съюз за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма ", съобщи Емил Радев, като подчертава и върху нуждата от добра отбрана на проверяващите публицисти и ефикасен продан на информация сред звената за финансово разузнаване в държавите-членки. 

Нуждата от по-тясно интернационално съдействие е измежду акцентите в позицията на ЕНП, които са залегнали в текста на резолюцията. В нея се акцентира още, че съответното интернационално данъчно законодателство е от основно значение за попречване на практики, свързани с данъчни измами и отбягване на налози. Резолюцията акцентира и нуждата от преразглеждане на листата на Европейски Съюз с данъчните убежища. От ЕНП упорстват за прецизни критерии за правене на така наречен " черни описи ", с цел да се подсигуряват бистрота и ефикасен режим на наказания. 

Припомняме, че " Досиетата Пандора " бяха оповестени на 3 октомври 2021 година от Международен консорциум от проверяващи публицисти (ICIJ). Някои от файловете от изтеклите 2,94 терабайта данни датират от 70-те години на предишния век, само че множеството от разследваните от консорциума са основани сред 1996 и 2020 година Новото приключване на данни обгръща повече от 330 политици и държавни чиновници от съвсем 100 страни, в това число 35 сегашни или някогашни ръководители на страни и държавни управления.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР