Разкритията в Досиетата Пандора очертават редица проблеми, които изискват решителни ...

Разкритията в Досиетата Пандора очертават редица проблеми, които изискват решителни

Емил Радев: Борбата с финансовите злоупотреби в ЕС изисква по-добро трансгранично сътрудничество

 " Разкритията в " Досиетата Пандора " очертават редица казуси, които изискват решителни стъпки за ограничението на данъчните убежища, нерегламентираните офшорни действия и непрозрачните тръстове ". Това разяснява евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по отношение резолюцията по отношение на " Досиетата Пандора ", която се гласоподава през днешния ден в Европейския парламент. 

Според данъчната обсерватория на Европейски съюз размерът на международното финансово благосъстояние, съсредоточено в данъчни убежища през 2017 година, възлиза на 7 900 милиарда евро, което се равнява на 8% от международния БВП (БВП). Резултатът е загуба на данъчни доходи в размер на към 155 милиарда евро годишно в международен мащаб. Данните за Европейски съюз показват, че в офшорни зони се държат 2 300 милиарда евро, които съставляват към 11% от общото чисто благосъстояние. Така загубите в следствие от отбягване на корпоративното данъчно облагане в Европейски съюз варират сред 50 и 70 милиарда евро годишно. Сумата може да доближи съвсем 190 милиарда евро, в случай че бъдат включени и други фактори, сочат анализите.   

Емил Радев взема участие в изработването на проекторезолюцията, подкрепена от болшинството от политическите формации в Европейския парламент. Документът е естествено протежение на провелите се диспути по тематиката в границите на миналата пленарна сесия. Участието на българския евродепутат от името на Европейската народна партия се базира на опита му в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал като непрекъснат докладчик по тематиката за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Представители на ЕНП, включени в работата по проекторезолюцията, са и сътрудниците му от Германия и Португалия – Маркус Фербер и Лидия Перейра от Комисията по стопански и парични казуси и Подкомисията по данъчните казуси. 

" От една страна, " Досиетата Пандора " са знак, че е належащо по-положително сътрудничеството сред ръководните, правосъдните и правоприлагащите органи в границите на Европейски съюз. От друга страна, явно към момента има много недостатъци във връзка с метода, по който страните-членки транспонират и ползват законодателството в региона на битката с изпирането на пари ", счита Емил Радев. 

  " Предложенията, които Европейската комисия обяви в оповестения през юли пакет за битка с изпирането на пари, ще дадат решаване за част от правните пропуски, както и за разликите и несъответствията в използването на законодателните ограничения в страните-членки. Трябва да се затегнат разпоредбите за регистрация на действителните притежатели и условията за докладване. Очаквам съществена функция да изиграе и основаването на новия орган на равнище Европейски съюз за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма ", съобщи Емил Радев, като подчертава и върху нуждата от положителна отбрана на проверяващите публицисти и ефикасен продан на информация сред звената за финансово разузнаване в страните-членки. 

Нуждата от по-тясно интернационално съдействие е измежду акцентите в позицията на ЕНП, които са залегнали в текста на резолюцията. В нея се акцентира още, че адекватното интернационално данъчно законодателство е от основно значение за попречване на практики, обвързвани с данъчни измами и отбягване на налози. Резолюцията акцентира и нуждата от преразглеждане на описа на Европейски съюз с данъчните убежища. От ЕНП упорстват за прецизни критерии за правене на така наречен " черни описи ", с цел да се подсигуряват бистрота и ефикасен режим на наказания. 

Припомняме, че " Досиетата Пандора " бяха оповестени на 3 октомври 2021 година от Международен консорциум от проверяващи публицисти (ICIJ). Някои от файловете от изтеклите 2,94 терабайта данни датират от 70-те години на предишния век, само че множеството от разследваните от консорциума са основани сред 1996 и 2020 година Новото изливане на данни обгръща повече от 330 политици и държавни чиновници от съвсем 100 страни, в това число 35 сегашни или някогашни ръководители на страни и държавни управления.

Източник: varna24.bg